Skip to content

1940 Cerknica – Napajanje

8. 02. 2014

140115345Fotografija na razglednici je bila posneta pred začetkom druge svetovne vojne. Posnel jo je neznan fotograf.

Na posnetku je predel Cerknice ob vznožju klanca na Mali gasi pri Rutarjevem mostu. Glede na lego sence na Cibkovi hiši, ki stoji na desni strani fotografije, sklepam, da je fotograf pritisnil na sprožilec nekaj pred poldnem tega vročega poletnega dne.

Ker se opoldne živine običajno ne napaja, domnevam, da sta fanta z razglednice kravo in telico ravnokar prignala s paše. Živino se je paslo namreč dopoldne in popoldne. Zjutraj so vstajali zgodaj, ko je bila še rosa, saj se je takrat, ko je bilo tudi hladneje, živina raje pasla, kot proti poldnevu, ko je začela pripekati vročina. Poleg vročine pa so živini nagajale tudi muhe in brenclji.

Popoldne so pastirji odgnali živino na pašo okrog štirih. Popoldne se je živina najraje pasla, ko se je bližal sončni zahod.

140115345-001Na Mali gasi so imeli živino skoraj pri vsaki hiši, ponekod le kravo, ponekod pa kaj več. In živino se je poleti paslo. Tisto z Male gase so pasli na Kamni gorici, ob Stari cesti in tam okoli. Živino z levega brega Cerkniščice pa so pasli na Slivnici. Pastirji, ki so pasli na Slivnici, so se imenovali Slivničarji, Rokarji pa so bili tisti, ki so pasli na Kamni gorici.
Ta izsek prikazuje pastirja, ki sta prignala s paše. Živina je šla do vode po mali strmini, ki je bila speljana od vznožja Male gase do potoka. Skoraj bi si upal trditi, da sedi na betonski škarpi Šrangarjev Jože, to je Jože Petrovčič, po potoku pa brodi njegov brat Janez.
140115345-002Na tem segmentu se vidijo naslednje hiše (od leve):

  • od Tonkove hiše (Krajc) se vidi le nekaj kapa,
  • na drugi strani Male gase stoji hiša Cibkovega Matije (Matija Obreza),
  • njegov skedenj,
  • na Kostelinovem klancu se vidi Davidova hiša,
  • zadaj je cerkniška cerkev,
  • Cibkova štala (lastnik Janez Obreza) in
  • Cibkova hiša.
140115345zRazglednica je bila napisana 3. januarja 1946.

Gospod, katerega imena ne morem razbrati, je pisal gospe Lebar, da mu je v Cerknici dolgčas.

Kraj: Cerknica
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Leon Melink
Skenirano: 15. 1. 2014
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d