Skip to content

1947 Rakek – Harmonikarja

5. 06. 2014

131215959-002V lepem in sončnem poletnem dnevu leta 1947 sta se pred objektiv fotoaparata nastavila dva harmonikaša, ki sta skrbela za veselo vzdušje na “vestirengi” generacije nabornikov letnika 47. Slikana sta pred parkom pri železniški postaji, nasproti Gabrenjove hiše na Rakeku. Glede na senco je ura okoli desete ali enajste dopoldne.

Vestirenga ali nabor je bila potrditev fanta, da je sposoben za vojsko. Pri nas se je za ta dogodek uporabljalo tudi besedo “štelunga” oziroma “štelnga”. To je bilo v preteklosti slovesno dejanje, danes na žalost malo manj. Ob takih priložnostih so se fantje, lepo oblečeni in okranclani s cvetjem in trakovi iz krep papirja, pripeljali na slovesno razglasitev in prevzem vojaške knjižice. To je bila potrditev sposobnosti za vojaško službo. Velika čast zanj, še večja pa za starše in domače. Vozove, s katerimi so se vozili na vestirungo, so jim po navadi okrasila dekleta in sovaščani. To se je delalo dan pred tem in že takrat je bil to slovesen in odmeven dogodek na vasi.

Poleg opisanega pa ni šlo brez harmonikarja in njegove frajtonarice. Po navadi, tako kot je tudi na naši sliki, sta bila dva ali več. Ni je bilo gostilne, pred katero se ne bi z okrašenimi vozovi zaustavili in se veselili. Na tej sliki so se ustavili pred takratno Restavracijo Gabrenja, kasneje pa je bila tam (in je še danes) gostilna Lovec. Z njimi so se veselili kar vsi, ki so prišli slučajno mimo, saj so vzbujali dosti pozornosti. Harmonikaši iz višje ležečih vasi nad Cerknico (od Begunj pa do Svetega Vida, Otav in druge vasi) so bili dostikrat povabljeni, da so igrali na vestirengi tudi v drugih krajih, saj so bili po tem kar znani in so bili tudi vedno pripravljeni na “špil”.

131215959Ludvik Zalar iz Dolenjih Otav, z raztegnjeno “frajtonarco”, kakor se spodobi za lepo fotografijo harmonikaša. Taka poza pri slikanju s harmoniko je zimzelena. Tako so se slikali že takrat in se še danes. Ni kaj, vsak harmonikar je bil ponosen na svojo harmoniko. 1
131215959-001Franc Korošec iz Begunj, prav tako z raztegnjenim mehom. Na čelo se mu je spustil pramen las. Lahko zaradi premalo sladkorja v vodi, s katero so si takrat utrjevali lase, da so stali nazaj, ali pa zaradi strastnega igranja. Po moje bo to drugo.
131215959zg1Napis na zadnji strani nam pove imena harmonikarjev, kraj in leto, ne vemo pa, če sta bila nabornika ali sta samo igrala.

1 Bralec nas je opozoril, da sta fotografiji harmonikarjev med seboj zamenjani. Popravljeno 23.4.2021.

Slovarček:

  • špil, špilati: igrati
  • štelunga: nabor

Viri:

  • Edi Zalar iz Begunj
  • Ivanka Gantar

Kraj: Rakek
Datum: 1947
Avtor: neznan
Zbirka: Edi Zalar
Skenirano: 15. 12. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: