Skip to content

1939 Veliki Vrh – Šemetovi

23. 10. 2014

141010590Fotografijo je neznani fotograf posnel pred nizko zgradbo z lesenimi stenami, verjetno kar pred Šemetovim skednjem še pred drugo svetovno vojno. Najbrž okoli let 1939 ali 1940, ker je Mima še na sliki, 1941 pa se je že poročila v Babno Polje, živa pa je tudi Ivanka, ki je umrla verjetno 1940 stara 17 let za meningitisom.

Ozadje dopolnjujejo solidna opečnata streha, ozke luojtrnce od voza, ki so obešene na leseno steno, zdi pa se, da so za ljudmi skrite tudi široke lojtrnice. Fotografu so se nastavili vsi Miklavčičevi.

V sredini sedi stari oče Andrej, desno sin Jože, levo njegova druga žena Angela, ki je bila doma z Benet. Prva žena Elizabeta – Gizela je že pokojna, umrla je leta 1926. Na sliki sta njeni hčeri Mima (levo zadaj) in Ivanka (desno zadaj) ter sin Jože, ki je pozneje prevzel domačijo – stoji levo ob mačehi Angeli. Spredaj sedi na pručki najmlajši iz zdajšnjega zakona Ivan, s kužkom v naročju. Pozneje je postal gostilničar v Velikih Blokah.

Skrajno desno je brat Stane, kolesar, ki se je na kolesu prehladil in leta 1955 umrl v Vipavi, star petindvajset let, zaradi pljučnice in obolenja srca. Otrokom polsestre Mime je ostalo v spominu, kako je stric Stane enkrat na leto prikolesaril na Babno Polje na obisk in otroci so ga takoj prosili, naj popravi truon, pa je vsakokrat rekel: »Ne morem, nimam fiedra!«. Potem pa je kar s prsti previdno obračal bobenček mehanskega glasbila in izvabljal čudovit zvok …

Andrejev sin Matija se je poročil z Elizabeto – Gizelo Palčič iz Pudoba, imela sta sina Franca ter še enega otroka, Matijo, ki je majhen nesrečno umrl. Mož Matija se je ponesrečil in umrl pri gozdarskem delu v Ameriki, ko mu je padla na glavo suha veja. Pripovedovali so, da je nekaj časa kljub poškodbi še hodil okoli, k zdravniku pa ni šel in je čez čas zaradi poškodbe umrl. Bil je zavarovan, tako da sta žena in sin po njem dobila precejšen denar.

141010590-001Vdova se je potem poročila z bratom pokojnega moža Jožetom in z njim imela hčeri Mimo in Ivanko ter sina Jožeta. Otroci so bili še majhni, ko je mati zbolela za vnetjem slepiča in umrla zaradi njega. Vdovec Jože se je poročil z Angelo Hribar z Benet in z njo imel sinova Staneta in Ivana. Tako je še dolgo veljalo, da so bili pri Šemetovih trujo suorto uotruacə – tri vrste otrok.
141010590-002Težko je reči, ob kakšni priložnosti so se fotografirali, vsekakor so se pražnje oblekli. Otrok na pručki ima oblečene kratke hlače nad koleni, pod njimi pa dolge bombažne nogavice, ki so jih tudi dečki nosili na posebnih pasovih z držki. Sodeč po občutku, obleki in še ne visoki travi ugibam, da so se slikali zgodaj spomladi. Mogoče za Veliko noč?
Oče Jože je bil med prvo svetovno vojno vojni ujetnik v Ukrajini, takrat so rekli kar v Rusiji. Ko je prišel domov, je velikokrat pripovedoval o neskončnih žitnih poljih, na katerih so želi in kako zelo je bila debela tista pšenica. Tudi zemlja je bila črna in debela, rodovitna, nič kamna in peska ni bilo v njej kakor na Blokah … Ko bi bil mogel tisto zemljo kako prenesti na rodne Bloke, bi se mu najbrž odprla nebesa. Tako pa je mislil le na to, kako bi se čim prej vrnil na svojo skromno domačijo na mrzlih Blokah … Domov je prinesel veliko leseno žlico nenavadne oblike, s katero je jedel v Rusiji in je še dandanes pri hiši.

Slovarček:

 • luojtrnce: lojtrnice, stranice lojtrnega voza
 • truon: neke vrste pokončna glasbena skrinjica z nabožno podobo
 • fiedr: vzmet

Viri:

 • Marija Miklavčič, Veliki vrh, ustno
 • Marija Knavs, Veliki vrh, ustno
 • Slavko Ožbolt, Markovec, ustno

Kraj: Veliki Vrh na Blokah
Datum: 1939 ali 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Knaus
Skenirano: 10.10.2014
Oblika: fotografija

13 komentarjev leave one →
 1. alojzmazij permalink
  23. 10. 2014 18:13

  O Šemetovih otrocih iz treh zakonov v eni generaciji pri eni hiši se je na Blokah vedno govorilo. Meni je o tem rad pripovedoval Ivan, ki je na sliki še otrok s psičkom, pozneje pa je bil znan bloški gostilničar. Za isto mizo so sedeli bratje in sestre, 3/4 bratje, 1/2 bratje, in
  bratranci. Čeprav sem bil star le pet let se živo spominjam Ivanovega brata Staneta, ko je malo pred smrtjo lepo igral na harmoniko v gostilni pri Ivanu. Lepo, da ste našli to sliko za objavo.

 2. Breda permalink
  23. 10. 2014 20:35

  Jaz sem imela sošolko v osnovni šoli – Marijo Miklavčič iz Velikega vrha. Če sem prav razbrala, je Ivanka, ki je na sliki v karirasti obleki, teta od Marije. Opazila sem izredno podobnost.

 3. 23. 10. 2014 20:44

  Hvala za podatek, da je Stane igral harmoniko, tega babnopoljska veja sorodstva ni vedela. So pa bili pri Miklavčičevih kar po vrsti odlični pevci – in so še.
  In da, Ivanka je bila sestra Marijinega očeta Jožeta Miklavčiča mlajšega, hči Gizele in Jožeta starejšega.

 4. Anonimno permalink
  24. 10. 2014 21:07

  Pri družini naše mame so bili dvoje sorte otrok. To se je dogajalo pred 1.sv. vojno,ko je žena umrla se je mož še enkrat poročil. Zdaj so moderni časi,otroci so pa moji,tvoji,najini. Naj nam bo v poduk kako težko je bilo preživeti,ko je umrl partner,preživeli partner je moral veliko pregarati in pretrpeti,da je preživel dvojo ali trojo sorto otrok. Zdaj pa gredo na sodišče-če sloh gredo-in nastanejo troje sorte otrok!

Trackbacks

 1. 1952 Babno Polje – Jermenčki | Stare slike
 2. 1943 Veliki Vrh – Šemetova Mima | Stare slike
 3. 1908 ZDA – Poroka, Uncle Tony? | Stare slike
 4. 1940 Pudob – Pudobski fantje | Stare slike
 5. 1915 Veliki Vrh – Mati Gizela, Franci in še ena teta | Stare slike
 6. 1926 Veliki Vrh – Muhova teta | Stare slike
 7. 1927 Veliki Vrh – Angela, Šemetova stara mati | Stare slike
 8. 1935 Veliki Vrh – Jožef Miklavčič, Šemetov oče | Stare slike
 9. 1955 Babno Polje – Punčka | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: