Skip to content

1941 Babno Polje – Stric Tony

25. 10. 2014

141010585Fotografijo v spomin je Mariji Ožbolt poslal stric Tone iz Amerike nekoč po letu 1941, kajti Marija že ima možev priimek, res pa je, da je bila fotografija najdena na njenem domu na Blokah. Jo je tja poslal zato, ker (še) ni vedel njenega novega naslova na Babnem Polju in je fotografija potem ostala kar pri njenih sorodnikih, ali pa je bila poslana skupaj s pismom vsej družini?

Očitno gre za enega od sinov Marije Palčič in brata Elizabete Gizele Palčič, matere Marije Ožbolt, ki jo je Gizela imela z drugim možem Jožetom Miklavčičem. Na sliki so pozneje pripisali, da je to Nande, najmlajši Čičkin sin, vendar glede na posvetilo na sliki to ne drži, saj z lepo tipično “amerikansko” pisavo piše, da je na njej stric Tone.

(Je mogoče, da je bil že rojen in šolan v Ameriki? Tja je odšlo pet ali šest Čičkinih otrok in če je bil najmlajši Nande, ki ni bil v Ameriki, star okoli 40 let, ko so ga leta 1942 ustrelili Italijani, bi bilo to možno, samo potem na sliki ne bi bil uncle Tony – stric, ampak cousin – bratranec).

Skratka, mož na sliki ostaja skrivnosten in samo ugibamo lahko, ali je bil on tisti, ki je nečakinji Mariji po vojni pošiljal vreče tako bele moke, da se je bleščalo od nje. Ko je poštar Mariji prinesel obvestilo, naj na Rakeku prevzame pošiljko, je ta nemudoma odšla ponjo, saj je bilo doma v požganem in izropanem Babnem Polju hudo pomanjkanje še dolgo po vojni. Večkrat je povedala, da je vrečo moke peš na glavi prinesla z Rakeka na Babno Polje! Kdaj pa kdaj jo je resda kdo za kratek čas sprejel na voz, a ker je večinoma šla po bližnjicah, tega ni bilo prav veliko. Mogoče ji je kdaj ustavil tudi kak kamion in olajšanje je bilo najbrž nebeško – dokler je trajalo … Ni povedala ali jo je kdaj peljal tudi legendarni prezidanski šofer kamiona Toto, ki je vozil les izpod Snežnika s predpotopnim vozilom, pod katerim je moral pozimi včasih zjutraj zakuriti, da je nafta odmrznila in je motor vžgal.

Veselje nad vrečo bele moke je bilo doma nepopisno, kajti kruh iz nje se je svetil kot sonce in imel okus po nebesih. Gospodinji se je zdel smrtni greh peči kruh samo iz te moke, zato jo je mešala s tisto, ki jo je pač imela in še vedno je bil kruh kot pogača: visok, rahel in svetel. Seveda so bili iz nje tudi lizajni  za na župo čisto posebni. Le da se je vreča ob tolikih ustih vse prehitro izpraznila, ne glede na to, kako skrbno je gospodarila z njo in ne glede na to, kako temeljito jo je otresla …

Ko so dediči nekje okoli leta 1954 Čičkino hišo prodali in o tem pisali v Ameriko, se Čičkini potomci niso več oglašali in seveda tudi pošiljali ne. So bili prizadeti, ker so prodali njihovo rojstno hišo ali so si mislili, da sorodniki v Jugoslaviji zdaj ne potrebujejo več njihove pomoči, saj so dobili kupnino za hišo? Kdo ve – najbrž eno in drugo. Dejstvo je, da so se stiki pretrgali, v spomin Ivanovih otrok pa se je s hvaležnostjo neizbrisno vsidrala podoba tistega amerikanskega kruha iz lačnih let.

141010585zPosvetilo na zadnji stani slike je povsem angleško. Ga je sploh napisal stric Tone ali kateri od njegovih otrok?

Pripis pranečakinje je nastal pozneje in nakazuje sorodstveno zvezo, vendar ni povsem točen: Nande – Ferdinand ni bil v Ameriki in tudi otrok ni imel.

Slovarček:

 • lizajni: rezanci
 • župa: juha

Viri:

 • Marija Knaus, Veliki vrh, ustno
 • Marija Ožbolt, Babno Polje, ustno
 • Slavko Ožbolt, Markovec, ustno

Kraj: nekje v Ameriki (fotografija), Babno Polje (zgodba)
Datum: med leti 1941 in 1954
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Knaus
Skenirano: 10. 10. 2014
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 4. 06. 2015 12:56

  Hello Milena,

  If you can tell me a little more about your family, maybe I can help you find out who this Tone is and how he is related to you.

  Cordially,

  Chris Sepic

 2. 4. 06. 2015 21:12

  Hello Milena,

  This Anton Palcic (in the US spelled Palcich) was the son of Anton Palcic and an unknown wife. Anton (the son) was born in 1880 in Stari Trg, and after leaving Slovenia in 1905, he settled in Chisholm, Minnesota in the US and became a miner. He married Alojzia Krasevec ca. 1908 and they had seven children together. A grandson of this family, William Palcich, just died in 2014. I know his widow and have had contact with her.

  I hope this helps. Do you know

 3. 4. 06. 2015 21:12

  who the mother of Anton Palcic was?

Trackbacks

 1. 1908 ZDA – Poroka, Uncle Tony? | Stare slike
 2. 1940 Pudob – Pudobski fantje | Stare slike

Dodajte komentar

%d