Skip to content

1958 Rakov Škocjan – Nekje v Škocjanu

8. 12. 2015
tags:

140130623 Po končanem lovu je bilo treba ovekovečiti zadovoljne lovce in plen. Datum nastanka fotografije ni znan. Tudi lastnica ni vedela, kdaj je nastala, je pa povedala, kje.

Lov na jelena/e je poseben lovski dogodek, ki ga mi, navadni smrtniki, ne razumemo prav dobro. Je pa očitno kulten, saj je bil o njem posnet celo film »Lovec na jelene«, ki lov pokaže le v prvem kadru, kasneje pa, skoraj tri ure, pripoveduje o vietnamski vojni in njenih posledicah. Pesem jim je posvetil tudi Iztok Osojnik in ima prav tak naslov (http://www.lyrikline.org/sl/pesmi/lovec-na-jelene-1473#.Vlx7t17pxc4). Enakega si je za svojo knjigo izbral tudi James Fenimore Cooper, ki ga verjetno bolj poznate po delu Poslednji Mohikanec.

Rakek je od vedno bil in vedno bo. Dokler se niso makaronarju umaknili v Trst in naprej, je bil glavna obmejna postojanka in kontrabant je cvetel še pa še. Tako je tudi Levstik dobil gradivo za Martina Krpana. Že od nekdaj pa nismo preveč simpatizirali s člani kraljevih družin in takrat so z nami potegnile tudi čarovnice s Slivnice. V slogi je moč (in kino je bil v Ljubljani), pa smo jim dali vetra. In to dobesedno.

“Cesar Franc Jožef I. je bil strasten lovec. Natanko dne 15. kimavca (novembra) ob drugi uri zjutraj, leta 1864, se je na povabilo kneza Windischgraetza pripeljal na železniško postajo Rakek (knez je bil cesarjev sorodnik!). Na Rakeku je cesarja čakala knezova kočija, da ga popelje v grad Schneepperg (to je grad Snežnik), tako da bi se gost udeležil velikega lova v snežniških gozdovih. Vso tisto noč je divjala nevihta s treskanjem. Nadaljeval se je še tri tedne in se nikakor ni hotela spremeniti, da bi zapadel za lov pričakovani sneg. Kljub izjalovljenemu lovi se je njegovo cesarsko veličanstvo dobro počutilo, ker se je poleg drugega zabavalo tudi z lepo logarjevo ženo….Nasledek avanture je bila svojemu očetu zelo podobna hčerka.”

(Iz knjige “Cerkniško jezero z okolico” Jožefa Žirovnika)

Enako vreme se je razdivjalo nekaj let pozneje – 1964 – ko se je na Rakek pripeljal “rdeči monarh” Tito, z enakimi nameni. Da bi postrelil jelene, ki so bili itak že k drevju privezani in so samo še čakali na strel. Rakek je imel tedaj dvoje prenočišč, ki pa zaradi varnostnih razlogov nista ustrezali in je “precednik” prespal kar v svojem modrem vlaku. Logarjeva žena je bila pa tudi že prestara za kakšne igrice. Medtem pa so naši vrli železničarji, na mrazu in dežju, varovali progo pred morebitnimi diverzanti. Vlak pa je odpeljal s postaje v poznih jutranjih urah, ko je že božja luč s Slivnice obsijala železniško postajo. Tito pa se je z blindiranim Mercedesom odpeljal v grad Schneepperg na lov za trofejami.

140130623-001 Skrajno desno stoji Ludvik Demšar. Ostale bodo prepoznali bralci. Upam. Pravijo, da je puška lovčeva ljubica. Če pogledamo tole sliko, se lahko samo strinjamo.
140130623-002 Sedeči lovec z rokami in nogami objema mrtvo žival. Zakaj le, saj mu ne bo nikamor več ušla. Še živa mu ni.

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 1958 (?)
Avtor: neznan
Zbirka: Milka Demšar
Skenirano: 29. 1. 2014
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 8. 12. 2015 08:54

  Ničkako zabavno branje – hvala Ivanka! Pritegnil pa me je podatek o lovu cesarja Franca Jožefa v Snežniku: Pred leti smo namreč ugibali, kaj je bilo vzrok za poimenovanje “Franc-Jožefove špile” v okolici gradu Snežnik, ki nosi letnico 186… in še nekaj. Težko, če ni bil vzrok prav ta dogodek… Poznavalci zgodovine gradu Snežnik bodo to ugotovili za malo malico.

  Všeč mi je

 2. France permalink
  10. 12. 2015 10:57

  Kimavec je slovensko ime za mesec september. V tem mesecu je jelenov ruk (paritveno obdobje) na višku. Takrat se jelena najintenzivneje lovi (jaga). Nekateri, ki znajo dobro oponašati njegov teritorialni in paritveni klic, (rukanje) ga na ta način znajo tudi privabiti in položiti na dlako, kot se v lovski latinščini reče uplenitvi. Cesar je bil prav zaradi tega povabljen na lov v tem mesecu.

  Všeč mi je

Trackbacks

 1. 1930 Snežnik – Na lov | Stare slike

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: