Skip to content

1914 Rakov Škocjan – Zelške jame

13. 01. 2016

151225367Slabih 100 metrov nad križiščem naravoslovne učne poti in ceste v Zelše stoji smerokaz za Mali naravni most. Če nadaljujemo po učni poti, pridemo do ograje, kjer se nam odpre čudovit razgled. Stojimo na robu ene od udornic Zelških jam. Iz temačne luknje, 40 metrov pod nami, izvira potok Rak. Udor omejujejo slikovite stene, ki s svojo mogočnostjo in hladom, Rak pa z bučanjem, dajejo občutek, da smo v Hadu. Če se zazremo navzgor, zagledamo 20 metrov dolg in 6 metrov debel lok – Mali naravni most.

Udorov v stropu Zelških jam je osem. V enega od njih se lahko spustimo in pridemo do potoka. V sušnem času se lahko celo »sprehodimo po potoku« le paziti je treba, ker je kamenje precej zdrslo zaradi vlage. Skozi temačen tunel pridemo do novega udora in v sončni svetlobi zasije kamnit mostiček. Preko strme poti pridemo na pot Zelše – Rakov Škocjan. Tu je pred 170 leti delovala Zelška žaga. Preko mostička se napotimo do naslednjega udora in nad seboj uzremo lok Velikega naravnega mostu. Če nadaljujemo pot ob potoku, pridemo do stene, iz katere izvira Rak, ki ga ob nizki vodi lahko prečkamo in pridemo do zadnjega udora. Vem, ni jih osem, ampak do vseh se ne da. Tu se je treba vrniti po že opravljeni poti.

Zelške jame se nadaljujejo naprej proti toku Raka skozi Vodni rov. Tu je od zadnjega sifona še nekaj metrov (približno 20) neraziskanega podzemlja do rovov Velike Karlovice ob Cerkniškem jezeru, od koder priteka Rak.

Vir pravi, da so potapljači s karlovške in škocjanske strani prišli do vznožja udornice Šojca. Pokojni Tomo Vrhovec je s karlovške strani prišel v neki rov, kamor verjetno ni kasneje zašel nihče več. Ker na »oni« strani ni bil nikoli dovolj daleč, ni vedel, ali je že na Škocjanski strani ali ne. (To je povedal mojemu viru Tomo osebno.). Če štejemo zraven še udornico Šojco, potem smo skupaj. Drug vir pa pravi, da skozi ni mogoče prav zaradi te udornice. Živa skala namreč zapira pot in verjamem, da če bi bilo tisto kamenje moč premakniti, bi ga voda zagotovo.

151225367-001 Dolina, ti si res biser kraške lepote, le dovolj ceniti te ne znamo. Razglednica je ročno barvana, je pa precej avtentična, saj je pogled v resnici prelep.
151225367z Na Uncu so jo vrgli v poštni nabiralnik in od tam je šla v roke naslovniku v Maribor.

Slovarček:

 • Had: grško mitološko podzemlje, tudi bog podzemlja

Viri:

 • Stanko Silan: Rakov Škocjan in naravoslovna učna pot, Ljubljana 1995
 • ustna vira ne želita biti imenovana

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 1914
Avtor: neznan
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Skenirano: 25. 12. 2015
Oblika: razglednica


3 komentarji leave one →
 1. janez zakrajšek c.4.maja 8 cerknica permalink
  13. 02. 2016 12:40

  Dve veliki napaki sta vtem tekstu- v Želških jamah imamo Mali naravni most-Veliki naravni most se nahaja 2,5 km nizvodno pred Tkalca jamo.
  Vodni rov v Želški jami je od Kristinine dvorane dolg približno 600m -tam je sifon v katerem so se že potapljali jamski potapljači -in ga niso mogli preplavati ker je zasut z skalnim podorom. Ta dva rova sta zasuta na področju Šojce – kadar je v jezeru dovolj velika voda se to lepo vidi tudi v Šojci,ki je poplavljena v višini približno 6m.Lep pozdrav Janez Zakrajšek JD Karlovica Dolenja vas.

 2. Ivanka Gantar permalink
  14. 02. 2016 14:36

  Hvala.

Trackbacks

 1. 1964 Rakov Škocjan – Hotel v parku | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: