Skip to content

1934 Rakek – Mlinarjev Janez

14. 02. 2017

161119909Igre tedaj niso uprizorili člani Katoliškega izobraževalnega društva, temveč Pevsko društvo Rakek. Zasedba igralskega ansambla je pa več ali manj enaka kot pri izobraževanem društvu.


Mlinarjev Janez
: Slovenski junak ali uplemenitenje Teharčanov je drama, nastala na podlagi proznega besedila z istim naslovom, ki ga je leta 1858 napisal Ferdo Kočevar po narodni pripovedki iz sredine 15. stoletja.

Zgodba govori o celjskem grofu Ulriku, ki plavša mlado Pengarjevo Marjetico s Teharij. To pa ni všeč Mlinarjevemu Janezu, ki bi jo tudi rad. Ulrik sklene Marjetico ugrabiti in v vas pošlje ovaduha, preoblečenega v meniha. Janez zaroto razkrije, grofa ujamejo in v zameno za njegovo svobodo zahtevajo poplemenitenje. Janeza izvolijo za vaškega načelnika, Ulrik pa izpolni svojo obljubo.

Marjetica ni bila edini Ulrikov plen. To se je zgodilo še številnim dekletom. Prepiral se je tudi s cesarjem in papežem in le-ta ga je izobčil. Poslal mu je izobčilno pismo, Ulrik je poslanca zaprl v ječo, od kjer ga je rešil Janez z vaškimi fanti, ki so napadli grofa, ga premagali, a ne ubili.

V strahu pred Ulrikovo jezo fantje pobegnejo pred Beograd, bojevat se s Turki. Janeza in Voglarjevega Miho zajamejo Turki. Pot ju vodi prek Istanbula v Alžir, kjer Janez ugotovi, da je Voglarjev Miha nihče drug kot Marjetica. Vrneta se domov, Ulrika pa so med tem v Beogradu ubili.

Glede na pogodbo med Habsburžani in celjskimi grofi iz leta 1443, ki govori o dedovanju ozemelj, če katera od rodbin izumre, bi bilo bolje, če bi se Ulrik več posvečal svoji ženi in ne mladim dekletom in bojevanju. Kot je znano, je umrl brez moškega potomca. In ker nezakonski otroci niso bili znani pa tudi nobene veljave niso imeli v tistih časih, nihče od njih ni uveljavljal svoje dedne pravice. Tako so vsa posestva grofov celjskih prešla v last Habsburžanov. Če ne bi bilo tako, bi verjetno danes imeli kraljevino in marsikaj bi bilo drugače.

161119909-001Desno z avbo pokrita je Milka Svet.
161119909-002Leva v drugi vrsti je Volontejeva, poleg nje Pirc. V prvi vrsti levo od župnika je Vinko Stržaj.
161119909-003Desni je Mirko Vidrih.
161119909zTako je običajno na starih slikah – prazno.

Slovarček:

  • uplemenitenje: iz uplemeniti, povišati v plemstvo

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1934
Avtor: neznan
Zbirka: Anica Truden
Skenirano: 19. 11. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: