Skip to content

1938 Grahovo – Pred podom

25. 05. 2017

120602373Še en družinski posnetek Šegove družine. Za fotografiranje so se postavili pred podom domačega skednja, kjer so navadno mlatili žito. Pri mlatenju žita se uporablja cep (ročnik, cepič). To sta dve z usnjenim (leder) trakom privezani leseni palici, s katerima se udriha po žitnem klasju, zloženem v dve vrsti.

Čeprav je bil oče Jože zelo zaposlen s fotografiranjem in kasnejšo izdelavo fotografij, je obdeloval še družinsko kmetijo in hodil v gozd kot ostali vaški kmetje. Seveda so mu pri vseh opravilih vestno pomagali tudi otroci, vendar je veselje za fotografijo nakazala le ena izmed hčera. Vinko Šega je dokaj nazorno opisal, kako je takrat potekala izdelava fotografije od steklene plošče do končnega izdelka, čeprav sam ni imel posebne želje po ukvarjanju s fotografijo. Vendar sedaj moram njegov opis nekako spravit v vrstice. Poznavalci tega dela naj me kar popravijo, če ne bo kaj napisano tako kot bi moralo biti.

V temnici z rdečo lučjo je bil entvikler – razvijalec, ki je bil prekrit z mreno. Poslikano ploščo so položili v tekočino, nato so se na njej pokazale figure. Nastal je negativ, pod katerega so dali (fotografski) papir in ga za trenutek osvetlili z dnevno svetlobo. Nastal je pozitiv. Obrisi so postajali bolje razpoznavni, pozitiv so sprali z vodo in namočili v tekočino fiksirbat – posebno sol. V tej tekočini so sliko močili, da se je barva utrdila, po presoji do končnega izdelka. Nastale slike je bilo potrebno še s ščipalkami obesiti na vrvico, da so se posušile. Dodatni videz fotografiji so dali še na obrezovalniku, kjer so odstranili odvečen rob papirja in fotografijo prilepili na karton. Sčasoma so fotografije začeli tudi povečevati, za kar je moral biti original zelo ostro narejen. Oče je otroke naučil tudi retuširanja neželenih detajlov, kot so kraste, gube, svetle točke oz. bele pike na negativu. Pri tem delu so uporabljali tenko ošpičen svinčnik, ki so ga močili v metolin. Retuširanje je potekalo v temnem prostoru.

120602373-001

  • Jože
  • Julka (postala je sestra usmiljenka Emanuela)
120602373-002

  • mama
  • Stanko (r. 1924)
  • oče
120602373-003

  • Franc
120602373-004

  • Lojze (umrl v internaciji na Rabu)
  • Vinko

Viri:

  • Vinko Šega

Kraj: Grahovo
Datum: 1938
Avtor: Jože (Josip) Šega
Zbirka: Vinko Šega
Skenirano: 2. 6. 2012
Oblika: fotografija na kartonu

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: