Skip to content

1933 Bezuljak – Tonkovi

18. 08. 2017

Tonkova kmetija je bila ena večjih in uglednih kmetij v Bezuljaku. Tonkov ata France Meden, rojen leta 1879, je šel v Združene države Amerike, da bi si nekaj zaslužil. Tam je zbolel na pljučih, zanj so skrbeli dobri ljudje skoraj eno leto. Ko si je opomogel, je šel delat v rudnik, kopal je premog v kraju La Fayette, Colorado. Tja je prišel za njim tudi brat Alojz Meden, ki je bil 10 let mlajši. Ko je dobil poziv za služenje vojaškega roka, je pobegnil v Ameriko.

Za naslednika na kmetiji je bil predviden sin Janez. Bolan se je vrnil iz I. svetovne vojne in je kmalu po vrnitvi umrl. Brata v Ameriki sta se pregovarjala, kdo naj se vrne domov, da bo prevzel kmetijo. Če bi se vrnil Lojz, bi bil kaznovan zaradi dezerterstva in še vojsko bi moral služiti. Kmetija bi ta čas lahko propadla. Zato sta se odločila, da se bo vrnil France. Vrnil se je v začetku dvajsetih let in se leta 1924 poročil s Frančiško Jerina, Maharjevo iz Goričice pod Krimom.

Mama Frančiška, roj. 1899, je prišla v Bezuljak z doline. Na Menišiji so rekli vsem, ki so prihajali iz Borovnice in njene okolice, da so doma “z doline”. V Borovnico so hodili na vlak peš “čez guro” – čez goro v dolino. Tonkova mama je bila razgledana ženska, obiskovala je kmetijsko šolo, ki je bila na Grmu pri Novem mestu. Izvrstno se je spoznala na gospodinjstvo, živinorejo in tudi prvo pomoč in nego bolnika je dobro obvladala. Večkrat so jo poklicali k bolnim vaščanom, da bi svetovala, kaj storiti ali, da je previjala rane. Mama je bila gostoljubna žena, pri Tonkovih so se radi ustavljali in prosili za prenočišče krošnjarji, Ribničani in drugi popotniki. Tudi ljudje, ki so prosili “v Boga ime” niso odšli lačni ali praznih rok.

Tonkov ata France in mama Francka sta imela 8 otrok: France, roj. 1925, Ivan, roj. 1927, Francka, roj. 1928, Marija – Mara, roj. 1929, Pavla, roj. 1932, Ana, roj. 1935, Tone, roj. 1937. in Ivana, roj. 1942.

Na fotografiji sta z mamo in atom le dve, Pavla in Mara. Ko sta odrasli, sta se obe poročili: Pavla na Gornja Brezovico k Brancljevim, Mara pa v Dolenjo vas.

Slikali so se gotovo na nedeljo, saj so vsi štirje praznično oblečeni. Mama drži v rokah torbico, ki so jo ženske na kmetih imele le za k maši v nedeljo, če so šli k zdravniku ali po uradnih opravkih. Klop, na kateri sedijo, so postavili v Žogarjev kot, v senco pod orehe. Na levi strani se vidita dve okni Žogarjeve hiše, v ozadju pa mogočni Matičkova in Jakopova hiša. Pri obeh hišah so imeli pred II. svetovno vojno gostilno. Na desni strani fotografije je videti le vogal Tonkove hiše, pri njem pa nekdo stoji.

Miloš Toni je za Stare slike dobil precej člankov iz časopisa ameriških Slovencev Ameriška domovina. Med različnimi novicami iz domovine je bila tudi ta o dogodku v Bezuljaku, ki jo objavljam. Medenov Ivan je bil drugi Tonkov fant.
Ameriška domovina (29.06.1937, letnik 40, številka 151)

Modras ga je pičil.

10-letnega Medenovega Ivana iz Bezuljaka pri Begunjah nad Cerknico ‘je’ v nedeljo, dne 23. maja , pičil na paši modras v palec roke. Ko je stopila krava nanj in ga razdražila, se je zvil v klobčič in se vrgel kvišku, tako da je fanta pičil v roko. Roka je močno zatekla, fant je začel bruhati in že nezavestnega so ga pripeljali v Cerknico k zdravniku g. dr. Pintarju, ki mu je vbrizgal serum proti kačjemu strupu, nakar je bil z večernim vlakom odpeljan v bolnišnico. Pik je bil smrtonosen. Le uvidevnosti domačih, ki so fanta takoj pripeljali k zdravniku, se je zahvaliti, da bo fant ozdravil.

Ivanov mlajši brat Tone pa ve povedati drugačno zgodbo:

Na gmajni med Bezuljakom in Dobcem, kjer so otroci pasli živino, blizu Urbanove ograd’ce, je bila skala, v kateri je bila stalno voda. Ptički so hodili tja pit, kače, ki so imele ob skali svojo luknjo, pa so jih čakale v zasedi. Ivan je bil malo preveč pogumen, s palico je dražil modrasa, ta pa ga je pičil.

Tonkov Tone – Meden se spomni, da je v mladosti s prijateljem Severjevim Francetom – Katernom na istem mestu ubil velikega modrasa.

Slovarček:

  • kot: dvorišče
  • v Boga ime prositi: beračiti

Viri:

  • Ameriška domovina (29.06.1937), letnik 40, številka 151. URN:NBN:SI:DOC-D0QU71BV from https://www.dlib.si
  • Anton Meden – Tonkov, ustno avgust 2017, Bezuljak,
  • Marija Hren, Bezuljak

Kraj: Bezuljak
Datum: 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Cunder
Skenirano: 10. 3. 2016
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: