Skip to content

1912 Pula – Avstro-ogrski vojaki

22. 10. 2017

Na sliki so topničarji spodnjeavstrijsko-štajersko-kranjskega trdnjavskega topniškega polka številka 4. Eden med njimi je Ivan Lenček, Šemacov Žan, ampak ne vemo kateri, žal. Štab polka in vsi trije bataljoni so bili v Puli.

Cesarska in kraljeva vojna mornarica je bila pomorski del avstro-ogrske vojske. Mornarico in arzenal v Benetkah je Avstrija prevzela po napoleonskih vojnah, ko ji je pripadlo beneško ozemlje. Njena naloga je bila skrb za vzdrževanje, urjenje in opremo bojno pripravljenih pomorskih sil.

Štajersko-kranjski trdnjavski artilerijski polk »Grof Colloredo-Mels« je bil ustanovljen leta 1891. V njem je služilo 35 % Nemcev, 26 % Slovencev in 39 % vojakov drugih narodnosti. Naborna okraja sta bila Dunaj in Gradec. Polk je bil nastanjen v puljski garniziji. Ime je dobil po avstrijskem ministru generalu Josephu Marii Graf Colloredo-Mels in Wallsee, sorodniku goriških grofov, njegov poveljnik pa je bil Robert Kleinschnitz.

Na sliki je četovodja in trije poddesetniki. Desni v prvi vrsti ima na prsih strelsko vrvico za natančno streljanje s topom. Liki na znakih na desni strani prsi niso dobro vidni, gre pa najverjetneje za znake dobrega topničarja. Vsi vojaki, razen enega, imajo kape za izhod, ki so jih sami kupili.

Ivan Lenček je 6. aprila 1912 pisal svojemu sosedu čez cesto Martinu Puntarju. Zaželel mu je vesele velikonočne praznika in dobro zabavo.

Informacije o vojakih je ljubeznivo posredoval gospod Janez J. Švajncer iz Vojaškega muzeja Logatec in se mu najlepše zahvaljujem.

Skrajni desni, ki stoji, bi lahko bil Ivan Lenček. Spomnim se sicer starejšega, ampak mu je kar podoben.
Tu pa sploh nismo nikogar spoznali.
Napisano z navadnim svinčnikom, ki je postal tintni, če si ga oslinil.

Viri:

Kraj: Pula (Pulj)
Datum: 1912
Avtor: G. Florini, Pula
Zbirka: Marta Mele
Skenirano: 5. 3. 2017
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: