Preskoči na vsebino

1960 Stari trg – 800 let župnije

27. 03. 2018

Leta 1960 je župnija sv. Jurija v Starem trgu pri Ložu praznovala 800. letnico ustanovitve. Na slovesnost so se pripravljali s celotedensko duhovno obnovo. Cerkev so zunaj in znotraj lepo uredili in prenovili krstilnico. Slovesnost, ki je bila 20. novembra 1960, je vodil škof dr. Anton Vovk, in kot vidimo, je bila novembrska nedelja prav prijetna, brez mraza, snega in burje. Škof, na vrhu stopnic, prihaja iz cerkve in je namenjen k črnemu volkswagnu, hrošču po domače, ki ga bo odpeljal na kosilo ali že kar nazaj na sedež škofije. Skrajni desni na sliki je Vojko Seljak, dolgoletni unški župnik, ki je maševal in opravljal druge duhovniške zadolžitve tudi na Rakeku. Čisto pravi duhovnik, z dušo in srcem, preprost in dobrosrčen.

Anton Vovk (1900 – 1963), v krstni knjigi zapisan kot Volk in kasneje na podlagi starejših vpisov popravljeno na Vovk, se je rodil v isti kamri kot France Prešeren in je bil pesnikov pranečak. Bil je 30. ljubljanski nadškof. Poleg škofovstva je opravljal še številne druge pomembne funkcije in leta 1960 doktoriral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Na začetku škofovanja je skušal brez posrednikov urediti odnose med cerkvijo in državo. Zaradi tega je bil tudi neposredno ogrožen, kar je doseglo vrh 20. januarja 1952, ko so ga na vlaku na železniški postaji Novo mesto polili z bencinom in zažgali. Njegova zasluga je, da sta se ohranila Teološka fakulteta in semenišče. Ustanovil je tudi pet novih župnij. Ob 500-letnici ljubljanske škofije je v Rimu izposloval, da sta bila za prva zavetnika imenovana Ciril in Metod. Bil je priznan in dober govornik, ki je celo življenje skrbel za lepo govorjeno in pisano besedo. Kot dijak je pisal tudi pesmi, njegovi govori so ohranjeni v zapuščini.

Župnija Stari trg pri Ložu je prafara, ker je obstajala že leta 1160, kar izhaja iz listine, ki jo je 15. novembra 1221 izdal patriarh Bertold iz Ogleja in v njej piše, kako se je glede patronata nad župnijo v Ložu sprl z Vrbovškim grofom Vilijemom. Prepir je zelo natančno opisan na spletni strani župnije in dekanije Stari trg, ampak če po pravici povem, je tako zapleteno, da ne razumem, kdo je zmagal. Pomembno je, da je župnija stara in imamo sliko s praznovanja 800. letnice, kar je lep jubilej.

Viri:

Kraj: Stari trg
Datum: 20. november 1960
Avtor: Foto Erjavec – Stična
Zbirka: Nenad Škarič
Skenirano: 4. 2. 2017
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
  1. bredatursic permalink
    27. 03. 2018 09:41

    Ko vstopajo v hrošča, se mi zdi, da je zadaj župnik iz Nove vasi Andrej Makovec, ki je bil župnik že takrat, ko sem jaz hodila k verouku. Potem pa je prišel v Begunje.

    Všeč mi je

  2. 27. 03. 2018 10:02

    Skrajno desni med “hroščem” in ograjo, z vrečko v roki, je dolgoletni župnik iz Svetega Vida g. Kazimir Nastran.

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    29. 03. 2018 11:53

    Imeti patronat nad župnijo je v srednjeveškem pravnem jeziku pomenilo imeti pravico do pobiranja desetine in pravico do brezplačnih storitev – tlake, ki so jih bili dolžni opravljati podložniki. Vrbovški grof se je torej jezil ker mu je grozilo, da bo izgubil dohodke.

    Všeč mi je

  4. Ivanka Gantar permalink
    29. 03. 2018 12:42

    Hvala.

    Všeč mi je

Dodajte komentar