Preskoči na vsebino

1960 Stari trg – Osemstoletnica starotrške župnije

20. 06. 2017

Fotografijo iz zbirke Vide Fratina oziroma njene mame Francke Pelan, ki nosi datum 20. november 1960, je posnel Foto Erjavec, Stična, Dolenjsko, Slovenija, Jugoslavija – tako sporoča žig na zadnji strani slike.

Obnovljena cerkev sv. Jurija v Starem trgu je v tem trenutku opletena zunaj in znotraj z dolgimi venci zelenja, vse lučke na Vurnikovem oltarju so prižgane in tudi okoli njega gori množica sveč. Pred cerkvijo stojita mlaja s tablo, na kateri piše: 800 in IZ RODA V ROD VSEH ŽIVIH POT NAJ K TEBI VODI, O GOSPOD.

Svečanosti je poleg številne duhovščine s svojo prisotnostjo in pridigo dal posebno težo tudi škof Anton Vovk, ki ga na sliki vidimo s spremstvom prihajati pred oltar. V cerkvenih stolih sedi množica vernikov, spredaj stojijo otroci in prostor je natlačen, da skoraj poka po šivih. Še sonce je posvetilo skozi okno, skrito globoko v debelem zidu, pred pred njim pa leži okrogel venček. Dogodek je res veličasten in nadvse svečan, saj praznujejo 800-letnico (pra)farne cerkve sv. Jurija v Starem trgu pri Ložu. Starotrška župnija je v osmih stoletjih postala mati številnih drugih župnij od Loškega Potoka, sv. Vida do Prezida in Babnega Polja.

V tem času je v Starem trgu ravno nastopil službo pesnik France Lokar, ki je nadomestil Janeza Ostroniča in takoj zatem organiziral to slovesnost. (Lokarjeve zbirke: Posute ceste, 1966, il. Lojze Perko; Tiha srečanja, 1967; Okno na vrt, 1969).

Dogodka se dobro spomnim, predvsem vencev na zunanji strani cerkve in pa table z napisom na okrašenih mlajih. Tam mimo sem vsak dan hodila v šolo, zato je večdnevno krašenje cerkve pritegnilo moje zanimanje.

So poleg škofa prišli tudi duhovniki iz sosednjih župnij in je zato mogoče tretji moški v sprevodu še nedavni starotrški župnijski upravitelj Janez Ostronič in zadnji na desni starotrški kaplan Kazimir Nastran, ki je tedaj morda že deloval v Menišiji?
Duhovnik ob strani glavnega oltarja se mi zdi podoben takratnemu starotrškemu župnijskemu upravitelju in poznejšemu župniku Francetu Lokarju, a si ne bi upala zanesljivo trditi, da je to res on.
Žig na zadnji strani natančno sporoča, kakšen dogodek je na sliki: 800-letnica župnije sv. Jurija v Starem trgu pri Ložu, 20. novembra 1960.

Viri:

  • Janez Kebe: Loška dolina z Babnim Poljem, Družina, Ljubljana 1996

Kraj: Stari trg pri Ložu
Datum: 20. november 1960
Avtor: Foto Erjavec, Stična
Zbirka: Vida Fratina
Skenirano: 10. 5. 2017
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
  1. martahren2112 permalink
    21. 06. 2017 16:21

    Mislim, da je tretji duhovnik v sprevodu, s črnimi lasmi, g. Anton Vindišar, kasneje župnik v Begunjah na Menišiji. Za njim je verjeto škofov tajnik, gospod Vrhunc in zadnji desno najbrž g. Andrej Makovec, ki je bil župnik na Blokah. Vejetno bi ga Ana ivančičeva bolj prepoznala. Oprosti, Milena, toda Meniševci živimo na Menišiji, ki je visoka planota, in ne v Menišiji, kot nekateri zmotno pišejo.

    Všeč mi je

  2. 22. 06. 2017 12:04

    Hvala za dopolnitve in opozorilo glede predlogov “v” in “na”. Se bom poboljšala:). Ne vem, kako je zdrugimi ina kakšna pravila veljajo, sama imam s temi predlogi vedno težave, ne le z “na” in “v” Menišiji, pač pa tudi z “v” in “na” Babnem Polju, “v” in “na” Pleščih in še kje… Ampak dokler smo se pripravljeni učiti, je še upanje, kajne da?

    Všeč mi je

  3. anaivani permalink
    24. 06. 2017 09:08

    Drugi za škofom je verjetno Vojko Seljak, ki je takrat služboval na Uncu. Gospoda Makovca pa ni na sliki.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1960 Stari trg – 800 let župnije | Stare slike
  2. 1965 Cerknica – Prospekt jezera in okolice | Stare slike

Dodajte komentar