Skip to content

1903 Postojna – Postojnska jama

9. 05. 2018

Na sliki je plesna dvorana v Postojnski jami. Od vhoda je oddaljena približno 500 metrov, visoka 12 metrov in ima 750 kvadratnih metrov površine. V tej jami so vsako leto za binkošti in 15. avgusta prirejali plese, ki so se jih udeležili tudi številni tujci in se zavrteli ob zvokih vojaške in civilne godbe.

Slika ne predstavlja tega, o čemer bo tekla beseda v nadaljevanju, a druge nimam in bo dobra tudi ta.

Leta 1818 je cesar Franc Jožef I. z ženo cesarico Karlo Avgusto napovedal svoj drugi obisk v Postojnski jami. Prvi turistični promotor Postojnske jame, Josip Jeršinovič plemeniti Löwengreif, je želel vhod čim lepše okrasiti in osvetliti. To je zaupal domačinom, med katerimi je bil tudi Luka Čeč, ki se je med delom oddaljil od tovarišev, preplezal skalno steno in odkril čudovit rov.

Leta 1839 je Franc Jožef grof Hohenwart napisal turistični vodnik po Postojnski jami in odkritje pripisal Jeršinoviču. Tako je ostalo vse do leta 1854, ko je Adolf Schmidl objavil zapriseženo izjavo Jakoba Vidmarja, ki je takrat tudi delal v jami in je povedal:

»Hoteli smo sestaviti piramido na že določenih skalah in stali smo spodaj tostran brega. Čez reko smo položili veliko lestev in nanjo desko. Luka Čeč je šel s svetilko preko tega zasilnega mosta, da bi našel pot do že omenjenih skal na nasprotnem bregu. Z največjim naporom in v največji smrtni nevarnosti je tedaj splezal Čeč po skalah navzgor, ne da bi mi, ki smo bili zaposleni z drugimi stvarmi, obračali nanj posebno pozornost. Šele ko je bil zgoraj, nam je zaklical. Videli smo ga stati zgoraj, videli dalje, da gre naprej, videli še nekaj časa sij njegove svetilke. Čakali smo dobre pol ure na povratek tega drznega človeka in bili zanj v velikih skrbeh, misleč, da se mu je pripetila nesreča. Po dolgem času smo uzrli sij luči, prikazal se je Čeč na velikih skalah. Vriskajoč nam je zaklical: »Tu je nov svet – tu je paradiž!« Sestopil je in nam pripovedoval, da je odkril novo jamo, katere konec ni mogel doseči. Šel je daleč v jamo in da bi našel pot nazaj, je moral polagati odlomljene kapnike, tako da so mu s svojimi konicami kazali povratek.«

Cesarski par je prišel v Postojno, prenočil in naslednji dan nadaljeval pot v Trst. Notranje dele jame je Čeč odkril dva dni pred obiskom – 14. aprila 1818 in ta dan velja za začetek turizma moderne dobe v Postojnski jami.

Nekateri pari so se zavrteli ob zvokih plesne glasbe, ostali le opazujejo. Plesalce ali čudovito okolico?
Razglednica ni bila odposlana.

Viri:

  • Čuk S. Postojnska jama slavi 200 let. Ognjišče, LIV (2018) 620, stran 50 – 57

Kraj: Postojnska jama
Datum: 1903
Avtor: neznan
Zbirka: Lenka Gabrenja
Skenirano: 25. 7. 2016
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: