Skip to content

1940 Vrhnika – Športni dan

12. 06. 2018

Rakovški Športni klub je prejel vabilo na športni dan, ki ga je 11. avgusta 1940 organiziral Športni klub Vrhnika. V okviru tega dneva so nameravali izvesti več različnih tekmovanj: krožno kolesarsko dirko okrog Vrhnike, lahkoatletsko tekmovanje, nogometni turnir na Tunjicah, ping-pong tekmo na veseličnem prostoru. Sodelovali naj bi ugledni klubi in društva, po tekmovanju pa bi bila veselica pri Kočevarju. Za zmagovalce so pripravili praktična darila in priznanja.

Je prireditev uspela ali ne, ne vemo. Tistega leta novinarji niso preveč poročali o športnih dejavnostih na našem ozemlju, saj se je v svetu dogajalo mnogo pomembnejših stvari.

Žal so terminsko slabo planirali. Slovenska kolesarska zveza je svojim članom prepovedala udeležbo na športnem dnevu, ker je prav isto nedeljo potekala tudi njena velika kolesarska dirka.

Rakovški športniki se športnega dneva niso udeležili, ker so ta dan na Rakeku organizirali nogometno tekmo med SK Javornik in SK Mladika. Domači so zmagali s 4 : 2.

Kočevarjev vrt ob Ljubljanski cesti, nasproti katerega so bile včasih tudi gasilske veselice, pa je postal znan mnogo let kasneje, predvsem arheološki javnosti, saj so leta 2005 na Vrhniki pri izkopavanjih odkrili ostanke stavb iz 1. stoletja pred našim štetjem do 4. stoletja našega štetja.

Stanko Kočevar, včasih zapisan tudi kot Hočevar, je bil vrhniški lekarnar in od konca leta 1933 do decembra 1935 tudi zelo uspešen in podjeten župan.

Viri:

Kraj: Vrhnika (pri Ljubljani)
Datum: avgust 1940
Avtor: tajnik SK Vrhnika – najbrž
Zbirka: Franc Gornik
Skenirano: 12. 3. 2016
Oblika: dokument

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: