Skip to content

1932 Rakek – Nogometaši

2. 08. 2018

Tega leta je novinar v časniku Jutro zapisal, da je SK Javornik edini klub Notranjske, da pa ima že nekaj let težave z obstojem, ker mu zaradi pomanjkanja nasprotnikov grozi, da bo zaostal za drugimi podeželskimi klubi, ki so se naglo razvijali. Tega dne, 28. avgusta 1932, so se odlično odrezali.

Gostili so DSK Svoboda iz Ljubljane ter odigrali dve tekmi. Prvo so odigrali rezervni igralci in domačini so premagali goste s 3 : 0. V drugi tekmi je šlo zares, saj sta se pomerili obe moštvi. Izredno dobro je igral Ivan Krišček, ki je ob podpori Perka in Šušteršiča dal tri zaporedne gole, za kar se v svetu športa uporablja izraz hat-trick in ne pomeni trika s klobukom (kar je sicer dobesedni prevod), kot je prevedel eden od »prevajalcev« TV filma.

V drugem polčasu so krilci popustili in tako je nastala vrzel med napadalci in branilci, zato je gostom uspelo trikrat zatresti mrežo domačega vratarja. Kljub vsemu pa so domači zadali gostom še dodatna dva gola in tekma se je končala z rezultatom 5 : 3, kar je številna publika navdušeno pozdravila.

Pred tekmo se je predsednik kluba Gerl zahvalil Ladu Strohsacku, ki je odhajal na pomorsko akademijo, za dolgoletno delo v klubu, mu predal šopek vrtnic, obe moštvi pa sta ga počastili s trikratnim »Zdravo«.

Na koncu je še povabil vse sodelujoče in gledalce na športni dan SK Javornik, ki je bil predviden za naslednjo nedeljo, 8. septembra 1932. Pripravili so bogat športni program in večerno zabavo v sokolskem domu.

Drugi z leve je Polačev Pepe.
Drugi z desne je Vlado Strohsack. Ostalih ne poznam.
Na desni strani vidimo šopek, ki so ga darovali Vladu Strohsacku.
Zelo podroben zapis je pomagal pri iskanju dodatnih informacij.

 

Viri:

  • Jutro: dnevnik za gospodarstvo, prosveto in politiko (31.08.1932), letnik 13, številka 202. URN:NBN:SI:DOC-GVYXLNJ5 from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 28. avgust 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Peter Kovšca
Skenirano: 22. 3. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: