Skip to content

1934 Cerknica – Sokolska izkaznica

1. 08. 2018

Izkaznica je bila last Stane Turšič iz Cerknice, izdana pa 23. junija 1934.

Na podlagi Zakona o ustanovitvi Sokolske zveze Jugoslavije leta 1929 je bil leto za tem sprejet tudi Statut o organizaciji in poslovanju Sokola kraljevine Jugoslavije, ki je med drugim določal tudi, da ima vsak pripadnik sokolske organizacije posebno legitimacijo s sliko in številko, ter jo mora pokazati vsakemu članu, ki se mu izkaže s svojo sokolsko izkaznico.

Poleg izkaznice je imel vsak član društva tudi sokolski znak, ki je bil uradni znak Sokola kraljevine Jugoslavije. Obvezno so ga morali nositi ob sokolskih prireditvah, lahko pa tudi ob drugih prireditvah, razen ob političnih demonstracijah, političnih zborih in agitacijah in udeležbi pri hazardnih igrah. Nošnja znaka je bila vezana na izkaznico, zato se je moral vsak nosilec na zahtevo brata sokola z njo legitimirati. O tem je obstajal tudi pravilnik. Sokolski znak je bil zunanja izkaznica člana.

Sokolska izkaznica je bila vredna več kot bodoča partijska. Z njimi so potovali na zlete in imeli popuste pri vožnji z vlakom in tudi z ladjo. Veljale so le s potrdilom o plačani članarini.

Kot vedno pa se najdejo prevarantje, ki bi radi služili na račun prostovoljcev. Tako so se že leta 1930 pojavili posamezniki, ki so s pomočjo sokolskega znaka zbirali prostovoljne prispevke in skušali celo priti do službe, zato so članstvo znova in znova opozarjali, naj s seboj poleg znaka nosijo tudi izkaznico in z njo potrdijo, da upravičeno nosijo sokolski znak. Nekateri novinarji so mnogim učiteljem javno (z navedbo imena in priimka) očitali, da so skušali priti do zaposlitve s pomočjo sokolske izkaznice. Tudi mnogo let kasneje, v državi s podobnim imenom, se je dalo s pomočjo knjižice priti do boljše službe. Le barvi sta se razlikovali.

Med prvo svetovno vojno so jih avstrijski vojaki nosili s seboj na fronto. Zadi tega so se v vojski pojavile govorice, da nosijo Slovani sokolske izkaznice le za to, da bi si z njimi utrli pot v boljše življenje, če bi jih slučajno zajeli ali pa bi z njimi skušali prebegniti k Rusom ali Srbom. Zaradi tega se je komandant s spremstvom večkrat pojavil v sobi, vsak vojak je moral stopiti k svoji postelji in vsakega so vprašali po narodnosti. Madžare, Italijane, Nemce in Romune so pustili pri miru, Slovanom pa so prebrskali vso opremo. Vojake, pri katerih so našli sokolske izkaznice, so kaznovali, šikanirali so vojake-bivše Sokole, morali pa so opravljati težje službe in na splošno so z njimi slabše ravnali. Lahko so jih poslali tudi na vislice ali pa s strojnico v prvo bojno vrsto na fronto. Vse to je bilo posledica Odloka avstrijskega višjega armadnega poveljstva z dne 5. decembra 1914, v katerem je pisalo, da dobivajo slovanski vojaki preko agitatorjev izkaznice, ki so jim v ujetništvu omogočale denarno nagrado in dobro oskrbo. Posebej cenjene so bile sokolske izkaznice, ki so kot rusofilski znak prinašale ujetniku mnoge ugodnosti. Če preberemo še drobni tisk pa ugotovimo, da so hoteli Avstrijci zatreti vse, kar je bilo slovanskega, ali s pomočjo vešal, ali kako drugače.

No, Stana vsega tega gorja ni doživela, ker se je včlanila, ko je bil že mir. Upam pa samo, da je imela od te izkaznice vsaj kakšno korist, ki je pripadala Sokolom v Kraljevini Jugoslaviji: cenejše vozovnice, popuste in zagotovljeno udeležbo na sokolskih zletih, etc.

Zelo lepa je bila, Stana.

Viri:

  • Jugoslavija (25.04.1919), letnik 2, številka 101. URN:NBN:SI:DOC-I7EUEFFH from http://www.dlib.si

Kraj: Cerknica
Datum: 1934
Avtor: Savez Sokola kraljevine Jugoslavije
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 4. 4. 2012
Oblika: dokument

One Comment leave one →
  1. Breda Sikkens-Tursic permalink
    8. 08. 2018 19:05

    Teta Stana je bila aktivna sokolka. Predvsem je rada telovadila in igrala hazeno. Da je bila nekoc sportnica, se je hvalila se v domu za ostarele. Ko je potrebovala vec pomoci, glede na njeno demenco, je pred komisijo naredila sceno iz Labodjega jezera in vprasala: no, a jaz rabim pomoc? Pomoci seveda ni dobila in osebje v domu se je se naprej mucilo z njo se nekaj let, preden so ji dodelili ustrezno pomoc…

    Liked by 2 people

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: