Skip to content

Rakek 1949/50 – 1. do 4. razred

6. 12. 2018
by

Slika je nastala konec šolskega leta 1949/50 na Rakeku, kjer so se slikali učenci vseh razredov takratne Osnovne šole.

Takrat je bilo na Rakovški šoli vsega skupaj okoli 60 učencev, ki so obiskovali pouk od 1. do 4. razreda. Po končanih štirih razredih pa so učenci nadaljevali šolanje na nižji gimnaziji v Postojni.

Otroci so se postavili v lepo gručo, skupaj z obema učiteljicama, ki sta takrat učili v šoli na Rakeku. To sta bili Erna Likar, ki je učila 2. in 4. razred, in Franja Jerala, ki je učila 1. in 3. razred. Otroci na fotografiji so lepo oblečeni, skoraj praznično. Seveda, bil je zadnji šolski dan. Nekaj učencev in učenk ima na glavi pionirsko kapo kot odsev tistega časa.

Zadaj za učenci so lepa vhodna vrata in okno z železnimi žaluzijami. V tej stavbi je poleg sodišča tiste čase delovala redna ambulanta z dr. Pušenjakom in medicinsko sestro Tilko Keržič, poročeno Bombač.

Stavba osnovne šole je bila med vojno uničena, zato je bil po vojni pouk v nacionalizirani Gabrenjevi hiši nasproti železniške postaje ob gostilni Lovec, ki je bila prav tako Gabrenjeva. Z glavne ceste je bil speljan mostiček prav do vrat te stavbe, kjer je bila nekdaj nastanjena služinčad premožnih Gabrenjevih. V tej stavbi je bil pouk za vse rakovške otroke, vse 4 razrede, dokler ni bila obnovljena med vojno požgana Osnovna šola. Tu je bila šola do leta 1956, nato pa še dolgo let Glasbena šola in stanovanja.

Na šoli so imeli organizirano malico, ki jo je pripravljala ga. Mesesnelova, ki je bila hkrati tudi čistilka. Za malico so imeli predvsem čaj, kruh, marmelado, kakav in jajca v prahu iz paketov UNRRA.

Kar dva učenca držita v roki knjigo, na kateri je velik naslov: GAVROCHE. Ne vemo, kako je knjiga prišla v roke učencev. Lahko, da je bila učbenik, lahko pa sta jo dobila kot priznanje za odličen uspeh. V bibliografiji pisca učbenikov Frančka Šafarja je omenjena knjiga: V. Hugo, Gavroche (odlomki iz Nesrečnikov) 1949;
Šele pri povečavi sta vidna trobenta in bobenček.
Ne zgodi se ravno pogosto, tokrat pa je bilo očitno, da je pri izdelavi fotografije bil negativ osvetljen z napačne strani. Tako je fotografija, ki smo jo poskenirali, bila zrcalna.

Viri:

  • Ivanka Pungerčar

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Rakek
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Pungerčar
Skenirano: 8. 10. 2018
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 6. 12. 2018 08:24

    Zanimiva mi je navedba učiteljice Jeralove, ker je moja mama, ki je pred vojno hodila v šolo na Dolenje Poljane tudi omenjala ta priimek v zvezi z učiteljico, učiteljem ali celo učiteljskim parom. Je mogoče, da gre za isto osebo?

Dodajte komentar

%d bloggers like this: