Skip to content

1930 Grahovo – Revček Andrejček

19. 12. 2018

Našli smo fotografijo gledališke skupine v Grahovem. Uprizorili so igro Revček Andrejček. Na spletu sem našel, da je to narodna igra v petih dejanjih s petjem. Avtor je Karol Morre, v slovenščino jo je prevedel Jakob Bedének. Kasneje je bila menda prepovedana.

V tistih časih je bil živahen furmanski promet iz Loške doline do Grahovega, pa še naprej proti Rakeku. Pri Krajcu je bil hlev, ki so ga v teh letih spremenili v dvoranico, primerno tudi za takšne uprizoritve. Omenjena predstava je bila prav v tem prostoru, dvoranici. Danes je tam trgovina Šega in bife.

Pred vojno je bila igra Revček Andrejček zelo popularna. Poleg Jurčičevega Desetega brata je bila ena prvih, ki je bila prirejena tudi za podeželske odre. Uprizarjali so jo v poklicnih gledališčih pa tudi na amaterskih odrih po podeželju.

Igralska zasedba predvideva 14 moških in 6 ženskih vlog, igra pa je prirejena tako, da je lahko dovolj 9 moških in 4 ženske vloge. Tudi scena ni preveč zahtevna.

Več o igri sami lahko izvemo v knjižici Revček Andrejček iz zbirke Ljudski oder, ki jo je 1926 založila Jugoslovanska knjigarna. Če danes beremo navodila za uprizoritev, so zanimive opazke:

Ženske vloge so mnogo težje od moških. Zahtevajo mnogo brzih prehodov in veliko nians v očrtanju značaja, ki ga prestavljajo.

Revčka Andrejčka igrajo lahko povsod v dialektu dotičnega kraja. Samo Dornik govori pisno slovenščino.

Obleka bodi narodna noša, kar zelo poživi odrsko učinkovitost.

V vsej igri naj pazi režiser na to, da se ne bo nikjer pretiravalo, ne v joku, ne v izbruhih jeze, ne v komičnih prizorih, ne v jecljanju. Prava umerjenost bo več koristila.

V okrajšani obliki in po navodilih preprosti uprizoritvi bo zmogel igro vsak, tudi najmanjši oder. Celotna igra z zahtevanimi kulisami in s petjem pa bo doživela v vsakem kraju po par ponovitev, ker je res dobra, učinkovita, pestra in zabavno-poučna.

**

 • Zadaj prvi, pokrit s klobukom in s fajfo v ustih je Matija Levar,
 • v beli srajci prvi z leve stoji Jože Mihelčič, Lombardov,
 • srednja v prvi vrsti je Pepca Hiti.

 • S koraldo v prvi vrsti je Anžicova Pepca,
 • levi v srednji vrsti Jože Mihelčič,
 • srednji v srednji vrsti s fajfo Stane Šega,
 • v sredini desni z baretko je Franc Gornik. Bil je gibčen, telovadil je pri Sokolih. Ostal je v spominu, da je znal plesati po rokah, njegov oče pa je igral harmoniko.
 • V zadnji vrsti, predzadnja poleg vojaka je Špančkova Pepa,
 • zadaj desno vojak Matija Mele.
Teh dveh igralcev nismo prepoznali.
Glede na to, da je fotografija nastala v Grahovem, takrat pa je tam deloval fotograf Josip Šega, je velika verjetnost, da je prav on avtor fotografije.

Viri:

Kraj: Grahovo
Datum: okoli 1930
Avtor: verjetno Josip Šega
Zbirka: Tone Gornik
Skenirano: 26. 10. 2018
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  19. 12. 2018 20:44

  Slika je verjetno starejšega datuma saj so nastopajoči letniki rojstva okrog 1918 do 1920.
  Dekle s koravdlo v prvi vrsti ni Anžicova Pepca ampak Anca.
  M.B.

 2. Anonimno permalink
  19. 12. 2018 21:33

  Ne starejšega ampak mlajšega letnika.
  Se opravičujem.

 3. Anonimno permalink
  15. 10. 2020 17:13

  lp, ravno izvedela, da je tudi moja mama pred 60 leti igrala to igro

Dodajte komentar

%d bloggers like this: