Skip to content

1899 Postojna – Vodnik po jamah

5. 05. 2019

Führer in die Grotten und Höhlen sowie in die Umgebung von Adelsberg, Lueg, Planina, St. Canzian und Zirknitz in KrainVodnik po jamah in breznih v okolici Postojne, Predjame, Planine, Škocjana in Cerknice na Kranjskem, je izšel leta 1899. Založila in natisnila ga je Tiskarna Šeber iz Postojne, napisal pa W. P. von Alben. Njegovo pravo ime je Viljem Putick. Med leti 1899 in 1907 je izšlo pet izdaj vodnika v nemškem jeziku. Enega so prevedli v italijanščino in celo v češčino, a šele leta 1912.

Številne raziskave in nova jamska odkritja v 19. stoletju za katere so najbolj zaslužni Avstrijec Franz Kraus, Čeh Viljem Putick in Francoz Édouard-Alfred Martel so terjala prenovljene in dopolnjene izdaje jamskih vodnikov. Dela se je lotil Viljem Putick in leta 1892 napisal prvi vodnik, ki je imel 92 strani in načrt Postojnske jame v merilu 1 : 11.000, ki je kopija Eunikovega načrta. Putick sam je v predgovoru zapisal, do so ga k pisanju novega vodnika napeljali številni dosežki v jamskem raziskovanju v zadnjih desetih letih, ki si zaslužijo širšo publiciteto. Postojnska jama je še vedno paradni konj čudovitega kraškega podzemlja, obisk pa si zaslužijo tudi okoliške jame in kraji, povezani z njo. Tako v vodiču predstavi in povabi na izlet na Sovič, Otoško jamo, Pivko Jamo, Črno jamo, v Planino z Ravbarjevim stolpom, Planinsko jamo in gradom Haasbergom, Vranjo jamo pri Logatcu, Veliki naravni most v Škocjanu in Veliko Karlovico na Cerkniškem jezeru. Za izlete v okolici Postojne navaja potreben čas peš hoje.

Viljem Putick (1856 – 1929) je bil po rodu Čeh, po poklicu pa gozdarski strokovnjak in ljubiteljski speleolog. Služba ga je na slovenska tla prinesla leta 1893, kjer je ostal do smrti. Po službeni dolžnosti je raziskoval odvodnjavanje Krasa, pri svojem delu se je srečal z jamami in podzemnimi ter nadzemnimi vodotoki, kar ga je izjemno pritegnilo. Med Kraševci je bil zelo priljubljen. Za svoje zasluge je dobil v Avstriji in Jugoslaviji visoka odlikovanja. Imenovali so ga za častnega občana Planine pri Rakeku in še drugih krajev na Notranjskem. Njegovo delo pri raziskovanju Krasa je zelo obširno. Tisti, ki jih to zanima, si lahko več preberejo na tej spletni strani.

Viri:

  • Uvod v jamski vodnik: Fuehrer in die Grotten
  • Slovenska biografija: Putick, Viljem
  • Naše Jame, Glasilo društva za raziskovanje jam Slovenije, 10/1968. Ljubljana: Društvo za raziskovanje jam Slovenije, 1969.

Kraj: Postojna
Datum: 1899
Avtor: W. P. von Alben
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 1. 10. 2018
Oblika: knjiga

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: