Skip to content

1941 Lož – Učenke starotrške šole na zdravniškem pregledu

4. 05. 2019

Fotografijo sem dobila pri Ladici Štritof v Kopru. Na njej so deklice, ki so tisto leto ob začetku vojne hodile v šolo v Starem trgu in sicer vse, od prvega razreda naprej. Glede na to, da je na sliki okupatorski vojaški zdravnik, ugibam, da je bil tudi fotograf italijanski, saj je vojaška oblast veliko dala na fotodokumentiranje svojih postopkov, ki so bili v začetku bolj “mehki”, pozneje pa vse prej kot to.

Kje so se slikali je težko reči – pred tedanjim zdravstvenim domom v Ložu, ki stoji na ravnem, gotovo ne. Je pa mogoče, da so stopili nekam na bližnje pobočje pod loškim gradom. Je zato na sliki tudi krojač Škrbec, ki je imel hišo tam čisto blizu? Na sliki so po moji oceni deklice, rojene med leti 1929 in 1935.

Skrajno desno v beli halji stoji loški zdravnik dr. Mejač. Na nasprotni strani, prvi z leve, je v uniformi in z rokavicami v desnici italijanski vojaški zdravnik, ki se je kavalirsko postavil poleg medicinske sestre iz zdravstvenega doma v Ložu. Možje v ozadju so učitelj Franc Čebohin, učitelj Jeletič, ki je učil višje razrede ter krojač Škrbec z žalnim trakom na reverju suknjiča. Sledijo nadučitelj Ivan Mercina, učiteljici Julka Turk in še učiteljica Remžgarjeva, ki je skupaj z drobceno učiteljico Seliškarjevo tedaj stanovala v Starem trgu nasproti Minattijeve trgovine v stavbi poznejše partizanske gimnazije. (Je imela Seliškarjeva kašno zvezo s Tonetom Seliškarjem, ki je poučeval v Loškem Potoku?) … Med in pred odraslimi pa so vse deklice iz starotrške šole, ki so šle tistega dne na zdravniški pregled. Dečki so imeli pregled nekega drugega dne in so se ob tej priložnosti prav tako fotografirali.

“Tam sta bila oba zdravnika in medicinska sestra. Ne spominjam se, da bi nas kaj posebej preiskovali, bil je le hiter fizični pregled, smo samo šli skozi ambulanto. Meni je nekoliko pregledal oči, ker sem imela očala … Ne vem, čemu je bilo to namenjeno …” se spominja Ladica Štritof. “Bila sem v sedmem razredu, naslednje leto pa sem šla v Ljubljano na Poljansko gimnazijo.” 

Na levi stoji italijanski vojaški zdravnik, poleg lepa medicinska sestra oz. takrat uradno “zaščitna sestra” s holivudsko frizuro, zadaj pa učitelj Franc Čebohin, o katerem bi bilo tudi treba kaj napisati, če še nismo. “Zaščitne sestre” so bile za razliko od negovalk redovnic pomembna pridobitev takratnega jugoslovanskega zdravstvenega sistema, katerega zaslužen aktivist je bil dr. Andrija Štampar … meglen utrinek, ki mi je ostal od predmeta Zgodovina zdravstvene nege – ni prav veliko, priznam …
Levo stoji učitelj Jeletič, desno pred njim pa učenka Zofka Žnidaršič, Mežnarjeva od Svete Ane, pred njo na levi s kitami pa je Danica Petrič, Okoliševa iz Markovca. Skrajno desno je nadučitelj Mercina. Vsaj nekatere deklice bi mogoče prepoznal kdo od bralcev.
Čisto zadaj učiteljica Julijana Turk iz Loža … Starejše deklice na tem izseku so videti prešerno nasmejane. Je fotograf rekel, naj pogledajo ptička?
Dr. Mejač v beli halji, ki je pozneje, mogoče prav kmalu po tem dogodku, zagotovo pa še sredi vojne, odšel iz Loške doline. Čisto zadaj učiteljica Remžgarjeva.
Plaščki, jakne, pletene jopice, bluzice in kombinežice, bombažne nogavice na držkih in mogoče flanelaste ali koteninaste hlačke spodaj. Od starejših otrok podedovani čeveljci, bele dokolenke … Vojaški “dottore” ob njih pa ima debelo temno črto na jahalnih hlačah in zloščene škornje.

O, joj, skozi kaj vse je šel ta naš narod!

Malčice iz prvega razreda, dve – morda sestrici ali sestrični – v škratovskih kapicah iz polsti ali sukna, na levi zadaj za njimi pa si je deklica razkrila debelo ruto, morda da bi bila na sliki videti lepša ali pa ji je postalo vroče in jo zato drži v roki. Vreme je bilo suho, a mrzlo: oblačila so debela, čeveljci pa visoki in v njih obute debele volnene nogavice, zavihane nazaj, saj snega, ki bi zašel v čevlje, ni.
V sredini zadaj, pred deklico, ki ima zakrit obraz, je zagotovo Silva Bravec. Tudi njena svakinja Julka bi morala biti nekje na fotografiji, meni naš urednik. Ladica Petrič pa je prva levo v predzadnji vrsti. Še nekaj vrsntic, ki so bile tistega dne na pregledu se spominja Ladica: Vidrihova iz Loža, Pocinova Iva iz Starega trga, Onušič Ivanka, Ladka iz Loža …

Viri:

  • Ladica Štritof, Koper, marec 2019, ustno
  • Miloš Toni, Cerknica, marec 2019, pisno
  • Janez Ravšelj, Markovec, marec 2019, ustno

Kraj: Lož
Datum: spomladi 1941
Avtor: ni znan
Zbirka: Ladica Štritof
Skenirano: 9. 3. 2019
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. Breda permalink
    4. 05. 2019 09:06

    O Čebohin Francu je bilo že nekaj zapisano. Le kdo ga ne bi poznal. On je bil tudi moj ravnatelj v Novi vasi, ampak le do konca 1973 leta.Na polovici osmega razreda, (končali smo ga junija 1974) pa smo dobili novega ravnatelja. To je bil Janez Praprotnik.

Trackbacks

  1. 1941-1945 Slovenija – Okupacija na letaku in znamkah | Stare slike
  2. 1941 Lož – Italijanska posadka pred štabom | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: