Skip to content

1984 Rakek – Na olimpiado

25. 05. 2019

Miki Muster je od leta 1952 delal v uredništvu Slovenskega poročevalca kot novinar ilustrator. Kot priloga tega dnevnika je od leta 1953 izhajal tednik TT-Tedenska tribuna, v njem pa dogo­div­ščine Trdonje, Zvitorepca in Lakotnika kot podlistek. Muster je delal za TT do leta 1973, nato pa je uspešno ustvarjal v Nemčiji.

V prvih nadaljevanjih stripa sta nastopala le lisjak in volk, želvak se jima je pridružil kasneje. Zgodb je bilo štirideset. Moj stric, ki je stripe oboževal, je podlistek izrezoval in ga zvezal v brošuro. Prebirala sem jo v nedogled. Pa tudi druge stripe, ki jih je imel polne omare: Davy Crocket, Alan Ford, Komandant Mark, Mirko i Slavko in še mnoge druge. Ker je strip tedaj veljal za šund, sem to brala na skrivaj, stric pa javno.

Ker se je motiti človeško, sem upala, da bo tudi mojega sina zanimal strip. Teksta ni preveč, največ je povedano s slikami. Zato sem mu kupila slikanico mojstra slovenskega stripa Mikija Mustra. Naslov ima Na olimpiado. Zvitorepec si je namreč zaželel prav tja – v Los Angeles. Naj je še tako treniral, nič mu ni uspelo. Ostala dva pa sta sklenila kupiti televizor in si tako ogledati olimpijske igre. Lakotnik je bil tako prepričan v svoj uspeh, da so stavili. Če ne pride na olimpijado, jima bo leto dni pospravljal bajto in pomival posodo, če pa mu uspe, mu bosta dala televizor. Ko se je prenos OI začel, pa sta ostala odprtih ust, kajti Lakotnik je bil res tam. Po vrnitvi jima je povedal, da je v pralnem prašku, ko je pri njima poskusno čistil, našel olimpijsko baklo, ki mu je odprla vrata v Los Angeles. Televizorja pa ni hotel, ker si je s prenašanjem kovčkov na OI prislužil dovolj denarja, da si bo kupil svojega.

Strip je izšel v kompletu s še petimi drugimi. Prodajali so se skupaj v zaščitnem ovitku ali posamično. Izdala jih je Delavska enotnost v sodelovanju s Klubom devete umetnosti.

Odločitev je padla – Lakotnik bo treniral za olimpijado.
Zavohal je sendvič in prišel po informacije.
Podatki o avtorju, založniku, tiskarju, nakladi, letu izida …

Slovarček:

 • Slovenski poročevalec: slovenski dnevnik, ki ga je izdajalo Časopisno založniško podjetje Naš tisk. Leta 1959 se je s časnikom Ljudska pravica združil v ČGP Delo, ki letos praznuje 60 let.
 • TT-Tedenska tribuna: Naš tisk je najprej izdajal razvedrilni tednik PPP-Poletove podobe in povesti, v katerem je bil Zvitorepec 11. 7. 1952 tudi prvič objavljen. PPP se je leta 1953 preimenoval v TT-Tedenska tribuna, ki je izhajala najprej kot priloga Slovenskega poročevalca, nato pa do leta 1973 kot samostojni tednik, od 1959 v okviru ČGP Delo.

Viri:

 • Alja Brglez: Kako je Zvitorepec preživel socializem in se celo smejal, 2011; dLib
 • Enciklopedija Slovenije

Kraj: Rakek
Datum: 1984
Avtor fotografije: Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 18. 3. 2019
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 25. 05. 2019 07:40

  Takrat se je veliko govorilo o šundu in pravi literaturi in kako naj mladina bere le slednjo, šunda pa nikakor ne, ker jo ta kvari. Spomin se, da je takrat še mladi dr. Matjaž Kmecl v nekem intervjuju na vprašanje o tem, kaj meni, da mladina bere samo stripe izjavil za tisti čas nekaj skoraj krivoverskega: bolje, da mladina bere vsaj stripe kot nič…

 2. bredatursic permalink
  25. 05. 2019 08:33

  Jaz se spomnim, da sem brala: Kavboj Pipec in Rdeča Pesa”. 🙂

Dodajte komentar

%d bloggers like this: