Skip to content

1951 Cerknica – Topografska karta

7. 08. 2019

Geslo Vojne enciklopedije Jugoslavije, rešene iz kontejnerja za star papir pravi, da ima karta okvir, ki omejuje risbo. Kdo bi si mislil. Pa ne le enega, temveč dva: notranjega – matematičnega in zunanjega – okrasnega. Vzporedno z notranjim okvirjem izrišejo geografsko delitev v minutah in sekundah in oporne točke.

Od leta 1931 so začasno delali originalne topografske karte v izmeri 1 : 50.000 za potrebe vojske. Končni cilj pa je bila karta razmerja 1 : 25.000 in slednje so začeli izdelovati leta 1934. Karte so tiskali v trdnjavi na Kalemegdanu, kjer je imel do leta 1956 svoj sedež Vojno geografski inštitut. Ta se je leta 1951, ko je nastala ta karta, preimenoval v Geografski inštitut Jugoslovanske narodne armade, deset let kasneje pa v Vojnogeografski inštitut – VGI.

Ko smo bili mi še štirje in je imel kdo delati (zdaj sem sama, še mačka mi je umrla), smo imeli kravo. Stric iz Postojne je prišel vsak dan k nam po mleko. Saj ne da ne bi dobil tistega mleka kje bliže. Prišel je še malo na obisk, na kofe pa z atom sta se malo pomenila. Pojavil se je točno ob pol devetih. Uro bi lahko nastavil po njem.

Enkrat proti koncu junija 1991, ko je bila osamosvojitvena vojna že v polnem teku, je prinesel cel kup takih kart, kot je ta na sliki. Zraven je bil še en ravnilček. Tako kot imajo otroci v šoli (zdaj ne vem, če imajo še) na ravnilih kroge, kvadrate ali trikotnike »izrezane« da lahko rišejo, je imel vojaški ravnilček vojake, topove, tanke, leta in še marsikaj, česar se več ne spomnim. Ravnilčka pa tudi ne najdem, kar pomeni, da imam v hiši red. Stric je povedal, da je to našel v Postojni pred kasarno. Ata, ki je bil precej za hece in takoj pripravljen na kakšno neumnost, mu je rekel:

»Daj, ti k’ se bolj spoznaš – bova tule na karte narisala, kot da iz Italije k nam prihajajo tanki, iz Avstrije pa avioni in potem boš ti to pred kasarno ‘izgubil’, ko boš šel domov.«

Pa ni bil za to. Karte so ostale, ker ni da bi stran metali, kar je pri hiši, pa prevelike so, da bi se kam založile. Ravnilo se pa je. Saj ga bom enkrat našla, ko bom iskala kaj drugega. Kot je imela navado reči stara mama – hudič gor sedi pa ga ne vidim.

Viri:

  • 140 Godina Vojnogeografskog instituta – društveno-političke, vojne i profesionalne okolnosti postojanja. Vojska Srbije, Vojnogeografski institut, 2016.

Kraj: Cerknica
Datum: 1951
Avtor fotografije: Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 18. 3. 2019
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: