Skip to content

1935 Rakek – Sokolski nastop

3. 12. 2019

Metod Arko na svojem prvem telovadnem nastopu pred Sokolskim domom na Rakeku. Kot je sam zapisal je bilo to 14. julija 1935. Zna biti, da so praznovali 30-letnico postavitve Sokolskega doma.

Vaje na krogih so spadale med najbolj priljubljene. Dopuščale so mnogo vaj v nihanju, kolebanju in kroženju, vaje v vesi in mešani vesi. V prvi številki slovenskega Sokola, ki je izšla v Ljubljani 25. januarja 1904, so podrobno opisane sokolske vaje za člane, ženske in naraščajnike. Vaje so bile predstavljene kot temelj za dosego Sokolskega cilja. Treba jih je graditi po določenih načelih in z določenim namenom.

»Sokolska telovadba ni akrobatika, dražeča živce gledalcev, ona ni šport, ki že spričo svoje enostranosti vpliva škodljivo na razvoj telesa, šport, ki pa naravnost in neposredno škoduje zdravju, če ga gojiš pretirano, k čemur te enostranost s svojo enoličnostjo vabi z uspehom, če nisi starec ali človek brez temperamenta, — sokolska telovadba je marveč vsestranska, neprebrana, toda nepretrgana, močem telovadca primerna, enakomerna vadba vsega telesa, ki naj v njem ustvari trdno zdravje in jekleno telesno vztrajnost; vadba, ki naj harmonično razvije telesne in duševne moči do one skrajnje meje, katero sploh dopuščajo narava in zmožnosti telovadca; vadba, ki pa mora v telovadcu vzbuditi tudi krepko in trdno voljo, svoje do skrajnje mogoče mu meje razvite zmožnosti z železno energijo uporabiti sebi v prid, narodu v korist! Telesna in duševna izobrazba „Sokolu“ nista ločeni stvari, ne, ampak tesno sta spojeni, kakor sta tesno spojena duh in telo: sokolska vadba telesa pripravi in ohranja čvrst in zdrav temelj za dobro izobrazbo duha. To pomenja Sokolom rek: „Mens sana in corpore sano — zdrav duh v zdravem telesu!“ Tako umevaj to naše geslo pred vsem sokolski vaditelj, ki mu je prevažna naloga: vzgoja podrejene mu vrste telovadcev.«

Z nastopa tega dne je več fotografij, posnetih iz različnih kotov. S katere strani je napravljena ta, ne vem. Sem se pa precej nasmodila ob napisu »..BRODO..« v ozadju. Površna in slabovidna kot sem, sem na hitro ugotovila, da je to nastop v Splitu pred zgradbo podjetja Brodospas. K natančnejšemu proučevanju slike me je pripravil podatek, da je bilo podjetje Brodospas ustanovljeno šele 12 let po tem nastopu, leta 1947. Saj, če malo bolj natančno pogledaš, vidiš napis »..BRODOSLII« in ni treba prav velike pameti, da pogruntaš, da je to »DOBRODOŠLI«. Pa malo zakrit z drevjem. Joj, kako se jaz zabavam ob teh starih slikah. In koliko novega izvem.
»14. VII. 1935 Spomin mojega prvega Sokolskega nastopa kot član. Zbogom vsi dragi bratje in sestre Sokoli. Tudi vam sledi isto kod meni toda ne vem kdaj. Ostanite zvesti rešilnemu društvu Jugoslavije Sokolu. Vaš Metod«
Žalosten zapis, a ozadja ne poznamo.

Kraj: Rakek
Datum: 14. julij 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 3. 12. 2019 07:41

    Kako mi je tole všeč! Še posebno Sokolsko vodilo o telesni kulturi, ki tako kot moj nekdanji profesor medicine dela, prometa in športa nasprotuje enostranskim skrajnim obremenitvam sodobnih športnih gladiatorjev, podpira pa usklajen razvoj telesa in duha… To!
    Tista o Brodospasu je pa spet en tako duhovit Ivankin unikat, da naredi ves dan prijazen in vesel. Hvala!

Trackbacks

  1. 1959 Rakek – Gledališče v domu JLA | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: