Skip to content

1935 Rakek – Sokolske vaje

19. 12. 2019

Saj ne vem, kaj bi povedala o tej sliki. Samo gledam jo in sem fascinirana. Kakšna moč! Kakšna volja duha in telesa. Metod Arko je začel telovaditi pri rakovškem Sokolu leta 1933, in ker menim, čeprav se lahko motim, da ni že takoj zmogel težkih sokolskih vaj, sem letnico nastanka fotografije postavila dve leti naprej. Na bradlji na rokah se drži močan fant, telo drži v zraku, za vratom pa mu visi Metod. To je zame nepojmljivo, saj še polno žlico komaj držim.

Duhovni in idejni vodja češkega sokolstva Miroslav Tyrš je oblikoval tudi sokolsko misel in telovadbo. Slednja je iz češke prerastla v vseslovansko. Utemeljil jo je v delu Osnove telovadbe že leta 1869. Vaje je razdelil v štiri sklope: vaje izvedljive brez pomoči, vaje z orodjem ali na njem, vaje izvedljive s pomočjo in borilne vaje.

To so bili pravi fantje – zdrav duh v zdravem telesu. Ne pa današnje mušice, ki morajo v Postojni nest cegu v ruzaku, da jih burja ne odpihne. Zvečer gredo v fitnes in do vhodnih vrat se pripeljejo z avtom. To je tako kot zelenjavna dieta: za kosilo poješ pol sklede zelene solate z limoninim sokom in brez olja, čez pa dva kosa torte za sladico. Joj, sem se ravno spomnila. Smo imeli eno sodelavko, ki je bila skoraj širša kot daljša in so ji roke od telesa štrlele kot pingvinčku perutnice. In kadar je ona hujšala, to je bilo vsaj enkrat na mesec, je za malico pojedla tri kisle smetane. Ker je to enako kot jogurt.

“Visi” Metod Arko.
Gledalci opazujejo z velikim zanimanjem.
Rado pa še nekaj, Rakek.

Viri:

  • dr. Tomaž Pavlin: “Naša naloga, smer in cilj”, Idejne osnove sokolske misli in vzgoje, Prispevki za novejšo zgodovino, Inštitut za novejšo zgodovino, letnik XLIX, številka 1, Ljubljana 2009

Kraj: Rakek
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. 19. 12. 2019 07:10

    Tudi v arhivu Alojza Tomca je nekaj podobno osupljivih fotografij s starotrškimi Sokoli.

Trackbacks

  1. 1955 Ljubljana – Mnogoboj | Stare slike
  2. 1967 Rakek – Metod Arko | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: