Skip to content

1948 Planina – Sretan Božić

24. 12. 2019

Prihaja čas, ko bomo eden drugemu želeli vse najlepše, čeprav ne mislimo vedno tako. To še ni voščilo. Pri tej razglednici je bolj zanimiva zadnja stran, a tudi o sprednji je treba kaj napisati. Kolebala sem, ali naj napišem aforizem Žarka Petana, eno ali drugo mojo zgodbico. Tako sem se znašla v trilemi. Bom najprej razložila, kaj je dilema, ker je ta izraz vsem bolj domač. Dilema je položaj, ko se moraš odločiti med dvema enakovrednima možnostma. Če nista enakovredni, ni dileme. Trilema je pa še hujša. Razložila jo bom na konkretnem primeru.

Nekega januarja sem morala v Postojno. Ker je bil sneg, sem šla z vlakom, saj imam izpit za avto le za poleti. Postojna je opravičila svoj sloves. Bili so oblaki in sonce, sneg je naletaval in tudi burja je vlekla, kot da piha zadnjič. Za nazaj sem se načakala na železniški postaji skupaj z mladci iz srednje šole, in ko je vlak končno prispel, sem zavita v bundo in kapuco stala pred vrati, da bi čimprej stopila na toplo. Seveda so šli naprej vsi otročaji. Potem pa je z vlaka stopil zakasneli mladi potnik, razširil roke in mi utrl pot na vlak: »Pojdite gospa, da ne boste zmrznila. Noben od mladih ne spusti naprej starejšo gospo.«

Znašla sem se pred trilemo. Nisem vedela, ali naj se mu zahvalim, ali naj mu eno primažem zaradi tiste starejše gospe ali pa naj ga podučim o slovnici. Kako ti en mlad, prijazen fant lahko zakomplicira dan!

Po vojni je bil velik del industrije nacionaliziran in vzpostavljeno centralno planiranje po vzoru Sovjetske zveze. Zvezna vlada je izdelala enoletno in večletno gospodarsko-politično zasnovo, ki so ji sledili republiški plani. Leta 1947 je bil sprejet prvi petletni načrt in bil je preobsežen.

Informbirojevski spor naslednje leto in velike notranje težave so prisilile zvezno vlado, da je zmanjšala obseg naložb in njihovo sestavo. Jugoslavija se je znašla v zelo težkem gospodarskem in političnem položaju. Po domače povedano – ni bilo denarja. Pojavila sta se slogana: »Kdor štedi in ulaga, sebi in državi pomaga« in »Štednja je temelj narodnega blagostanja«. Kaj šparati, če nimaš nič, niso povedali. Znano je, da je treba šparati takrat, ko je. Slogana je tiskala tudi pošta na skoraj vso poslano pošto, kar je razvidno tudi na razglednici. Žig »Štednja je temelj narodnega blagostanja« je pritisnjen prav čez celo znamko kar jo je razvrednotilo v filatelističnih očeh.

Viri:

Kraj: Planina pri Rakeku
Datum: 23. december 1948
Avtor: Invalidsko foto poduzeće Hrvatske
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: voščilnica

2 komentarja leave one →
  1. 24. 12. 2019 12:32

    Hvala, Ivanka – sončece! Greješ nas s svojimi iskricami in mimogrede česa naučiš ali spomniš. Če bi bila ti učiteljica, te učenci ob koncu pouka še domov ne bi spustili, tako bi se radi učili… 🙂

  2. Anonimno permalink
    24. 12. 2019 18:28

    Ivanka čeprav te osebno ne poznam (si pa nekje moj letnik) tudi meni pričaraš nasmeh na obraz ob tvojih objavah kar tako naprej.

Dodajte komentar

%d