Skip to content

1942 Planina – Voščilo

29. 12. 2019

Leto 2020 bo moje leto, saj bo v znamenju Marsa in ovna. To sta dve moji znamenji, ki sem ju celo življenje dosledno upravičevala – trmasta in ognjevita.

Letni horoskop mi napoveduje, naj v prihodnjem letu dam svoje življenje na čakanje. Mejduš, da ga bom. Prvega avgusta grem v penzijo. Kaj čš lepšga! Po kitajskem horoskopu bo to leto podgane, kar je prav tako moje znamenje. Je pa prav škoda, da grem v penzijo. Bohved kakšno super kariero bi naredila glede na to, kar zvezde kažejo.

Namesto voščila sem se odločila, da vam za naslednje leto prerokujem. Ena izmed mnogih. Konec prihodnjega leta pa presodite, kdo je bolj zadel.

Za nov let ne vem, prineslo kaj bo, je rekel Valentin Vodnik. Pravzaprav je zapisal. Jaz pa vem in vam tule povem.

Leto bo v vsem plodno saj se mora odkupiti za letos, ko ni bilo nič, razen veliko dežja jeseni in v zimskem času. To se bo nadaljevalo še v prve tri mesece naslednjega leta. Pomlad bo mirna in tiha. Volitev še ni na vidiku. Poletje bo sušno, kot je že običajno, z občasno točo, ki bo, kot vedno, naredila veliko škode v kmetijstvu in zavarovalništvu in profit avtoličarjem. Škode od toče ne bo hotela videti edino oblast, ki je od Boga, Bog je pa zato, da ljudi kaznuje. Jesen bo prijetna. Uspešni bodo rejci drobnice saj s(m)o odstrelili plenilske volkove in medvede, vlada pa bo še uspešneje vzrejala Slovenceljne v poslušne državljane. Narod se bo pričel puntati, ampak le ob gostilniških omizjih in v ilegali, kot je značilno za klen slovenski narod.

Tako, sedaj veste. Pri vremenu se je moja revma lahko malo zmotila, to pa zaradi mnogih dejavnikov, na katere nimam vpliva, kot so jedrski poizkusi, ozonska luknja in podobne monade.

Bralcem in sodelavcem želim vesele praznike, v novem letu pa dvojno tistega, kar drugim želite.

Nekdo je odtrgal znamko in z njo pol poštnega žiga. Vidi se le »campo***tino« in spodaj Padova. To me je zavedlo in sprva sem menila, da je bila voščilnica poslana iz taborišča v Padovi. Datum spodaj na razglednici »Busiago li 22-12-1942« pa mi je dal vedeti, da je bila oddana na pošto prav tam. Busiago je naselje v Italiji, provinca Padova, regija Veneto in je del občine Campo San Martino, kjer so tudi žigosali znamko, ki je ni. Kraj je leta 1405 postal del Benetk. Tu je bilo od let 1918 do 1919 letališče in sedež italijanske lovske eskadrilje kraljeve vojske.

Pa še o hitrosti italijanske pošte. Razglednica je bila napisana 22. decembra 1942, na pošti žigosana 29. decembra istega leta, v Planino pa je prispela 7. januarja 1943. Če bi jo veter prinesel, bi bilo hitreje.

Viri:

Kraj: Campo San Martino, Planina
Datum: oddano 1942
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: voščilnica

One Comment leave one →
  1. Ivan Z. permalink
    31. 12. 2019 07:32

    Pa veste, da ta pošta sedaj deluje še počasneje? Paket je potoval to jesen iz Cerknice v Bologno en dober mesec.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: