Skip to content

1939 Rakek – Gostilna Martin Puntar

16. 04. 2020

Gostilna pri Martinovih, kot so jo po domače imenovali, je bila tudi stičišče tesno povezanih sosedov na tem delu Rakeka. Slika je nastala po vsej verjetnosti neko sončno poletno nedeljo. Ob hiši je viden kmečki voz in enojni oziroma stegnjeni kozolec. Pred gostilno na drugi strani ceste pa košat kostanj. Na hiši je bila številka 54 Rakek.

Martin Puntar se je rodil 10. 11. 1865 na Uncu. Umrl pa leta 1937 na Rakeku. Poročil se je z Ivano Gabrenja, rojeno 20. 6. 1881 na Rakeku, v veliki družini Martina Gabrenja in Marije Gabrenja, umrla 1952. Ko je Martin umrl, se Ivana še enkrat poročila s češkim Nemcem Beilnerjem. Ne s prvim ne z drugim možem nista imela otrok. K sebi je vzela mlado sorodnico, sestrično Anico Debevec, ki je sicer zaradi okvare kolkov težko hodila. Ta je podedovala posestvo. Se poročila z Avgustom Poženelom in imela dva otroka Marto in Dušana.

Oba Martin in Ivana sta bila zelo vpeta v tedanje življenje na Rakeku. Kdaj sta se poročila in začela gostinsko dejavnost ni podatkov. Verjetno se je začelo z Gostilno »Pr¨mostu« med leti 1905 in 1910. Prvi podatki, da sta bila že poročena, so razvidni iz kartice nečakinje Angeline Julije Gabrenja Ivani Puntar 26. 1. 1913. Nadalje zasledimo podpis Martina Puntarja na prošnji Škofijskemu ordinariatu 21. 1. 1922 za ustanovitev duhovnije na Rakeku. Bila sta večja donatorja in botra za nove zvonove leta 1926 in sta v sredini slike objavljeni na Starih slikah. Bil je verjetno tudi podpornik kolesarjev, kar je razvidno iz arhiva slik.

Po Martinovi smrti Ivana nadaljuje gostinsko dejavnost. Tako je imela od leta 1938 točilnico (dovoljenje sreskega načelstva 19. 10. 1938 in prijava dejavnosti na Okrožnem OLO 14. 3. 1946).

Iz dopisa KLO Rakek 2. 2. 1949 (št. 129/49) OLO Postojna preberemo, da je Martin Puntar (Ivana) leta 1939 imela na naslovu Rakek 54, gostilno, leta 1949 pa te ni bilo več. Po tem letu je še nekaj časa delovala Mlečna restavracija.

Sam imam lepe spomine na to restavracijo, kjer so stregli prvovrsten puding s smetano v ličnih majhnih emajliranih lončkih z ročajem raznih barv in vzorcev.

Še spomin na mamo Ančko. Tudi kasneje, ko ni bilo več restavracije, je bilo pri »Martinovih« (Poženelovih) vedno zanimivo. Tu smo se večkrat dobivali otroci iz soseske. Tako smo vedno čakali ob kotlu za kuho hrane za prašiče, ko se je kuhal droban krompir. Ko je bil kuhan, nam je dovolila, da smo ga jemali iz kotla in ga jedli. Ne veste, kako dober je bil.

Sedijo od leve:

 • Mirko Juvančič,
 • ob njem hčerka Miroslava, 7 let,
 • Angelca Juvančič,
 • v naročju hčerka Magda, 2 leti,
 • brat Alojz Juvančič,
 • v poštarski uniformi stoji Mihael Trobec,
 • neznan.
Na sredini v črnem Ivana Puntar, ostali neznani
Ivana Puntar (rojena Gabrenja) in Martin Puntar.

Sliko je izdelal Davorin Rovšek, priznan fotograf in kinematografski podjetnik

Davorin Rovšek se je rodil 17. 11. 1867 v Gabrjah pri Moravčah. Na Dunaju se je šolal za fotografa. Po vrnitvi je naprej delal v Moravčah, od 1896 pa je imel atelje v Ljubljani. Mnogo njegovih pokrajinskih fotografij je postalo motiv na prvih slovenskih razglednicah. Bil je tudi odličen portretist in je fotografiral mnoge znane Slovence tistega časa.

Razvoj fotografije in pojav kinematografije ob koncu 19. stoletja je spodbudil Rovška, da se je odpravil v Pariz, kjer je proučil poslovanje prvih kinematografov in nato začel v Ljubljani 1906 ob 10-letnici kinematografije predvajati filme in tako postal prvi slovenski kinematografski podjetnik in začetnik stalnega kina na Slovenskem.

Leta 1908 je skupaj z bratom ustanovil prvi slovenski potovalni kinematograf in obiskoval z njim mesta in trge na Kranjskem. Umrl je v Ljubljani 29. 1. 1949

Viri:

 • Franc Perko: Vasi v objemu železnice
 • Ivanka Gantar: Rakek
 • Wikipedija: Davorin Rovšek
 • Marta Mele

Kraj: Rakek
Datum: 1939
Avtor: a: neznan, b: Davorin Rovšek
Zbirka: a: Miroslav Juvančič, b: Marta Mele
Skenirano: a: 29. 1. 2020, b: 15. 2. 2020
Oblika: 2 fotografiji

Dodajte komentar

%d bloggers like this: