Skip to content

1980 Cerknica – Izlov rib v Cerkniščici

21. 04. 2020

Štefan Bogovčič je na sprehodu ob Cerkniščici prišel ravno pravi čas na mesto, kjer je ekipa Ribiške družine Cerknica opravljala izlov rib iz Cerkniščice.

Na sliko so Franc Pregelj z Rakeka, Alojz Logar in France Klančar iz Cerknice.

Ribiči smo včasih rekli takemu izlavljanju rib “lov z agregatom”. Pravilno pa se to imenuje “elektroribolov”. Namenjen je lahko samo za gojitvene namene, ko se npr. izlavlja ribe za namen umetnega oplojevanja plemenk potočne postrvi ali pa za intervencijske primere (npr. če presahne Cerkniščica). Včasih smo ga ribiči uporabljali tudi pri reševanju rib na Cerkniškem jezeru in Rakovem Škocjanu.

Predvidevam, da so tu izvajali intervencijski izlov rib iz starih dveh strug Cerkniščice. V ozadju se namreč vidijo kupi, ki so jih napravili ob izdelavi nove struge, ki sedaj poteka od nekdanjega Samskega doma (sedaj Center starejših Cerknica) do Rutarjevega mlina. Namen nove struge je bil preprečitev poplavljanja Cerkniščice. Točnega leta izdelave nove struge ne vem. Tu bi se rad obrnil na bralce Starih slik za dodatne informacije, predvidevam pa, da je bilo to nekje v začetku osemdesetih let.

Včasih so bile od Krajcove žage navzdol dve strugi. Levi krak je oskrboval naslednje tri mline: Šerkov, Potočnikov in Rutarjev. Desni krak se je vil ob cesti na Slivnico in se je kasneje združil z levim pod sedanjim mostom pri sedanji Mineralki.

Stari dve strugi so kasneje zasuli, novo strugo pa okovali v beton. V vrbovje zakriti rokavi in tolmunčki pa so ostali samo še v spominu.

Ob reševanju so od zgoraj naštetih sodelovali še naslednji ribiči: Jože Mulec, Jože Abrahamsberg, Tone Abrahamsberg in Jože Tavželj.

Izlov rib v Cerkniščici

Viri:

 • Vinko Žnidaršič

Kraj: Cerknica
Datum: 1980
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 12. 11. 2013
Oblika: fotografije, predstavitev Spark

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  21. 04. 2020 07:46

  Glede na kup železnega odpada, ki je na eni od slik na parceli pred staro iverko je to leto 1979 ali pomlad 1980.
  Še ena zanimivost.
  Ko se je odstranil ta kup železja je Mineralka uredila okolico in tu je nastala lepa zelenica z nasajenim različnim okrasnim drevjem. Ravnali,grabili, valjali, kopali luknje in sadili drevje in grmičevje so pa zapornice in par zapornikov iz zapora na Iga. Imeli so paznika, ki je stal pri rampi poleg vratarnice in jih je opazoval.

  • mirojuvancic permalink
   21. 04. 2020 10:10

   Zelo zanimiv prispevek. Letnica je res nekje okoli leta 1980. V pripravi imam prispevek o regulaciji in izgradnji nove struge s kar nekaj slikami takratnega dogajanja.

Trackbacks

 1. 1981 Cerknica – Nova struga Cerkniščice | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: