Preskoči na vsebino

1864 Mali Korinj – Anton Hribar Korinjski (2)

8. 05. 2020

Odkritje spominske plošče

Leta 2003 so na Malem Korinju odkrili spominsko ploščo župniku rojaku Antonu Hribarju. Le-ta je vzidana na cerkvi, posvečeni sv. Juriju. Cerkev je podružnična in spada pod župnijo Krka. Predelana je bila v 19. stoletju, v zasnovi pa je starejša. Vpisana je v register nepremične kulturne dediščine.

Večina se bo sedaj vprašala, kje neki pa ta Korinj je. Pravzaprav sta dva. Najprej je Mali, zatem pa Veliki, a oba skupaj sta mala. V Ivančni Gorici zavijete z avtoceste proti Muljavi in nadaljujete proti Zagradcu. Sredi tega kraja zavijete na desno strmo navzdol, mimo malna in po mostu čez Krko, nato za zopet strmo navzgor. Pri bivšem ciganskem taboru (Ne smem imena zapisat, veste pa vsi, za katere gre.) zavijete desno. Potem se pa ne morete več izgubiti. Je samo še ena ozka cesta. Morda je kdo slišal za Korinj, če je bral povest Ivana Jakliča Nevesta s Korinja. Tam je tudi bogato arheološko najdišče, kjer so našli ostanke poznoantične višinske utrdbe. Še vedno pa so vidne razvaline stare cerkve sv. Jurija, o katerih je Hribar napisal tudi pesem.

Iz otroških let se spominjam, kako sva z mamo hodili na Dolenjsko na počitnice. Jaz sem imela počitnice, ona pa je delala na njivah, da je pomagala sestram in ker takrat še ni imela svoje njive. Do Ljubljane sva šli z vlakom, od tam pa do Ambrusa z avtobusom. Iz Ambrusa pa peš po okoliških vaseh, v vsako za nekaj časa, da ne bo zamere, pa da se je mama lahko v polni meri naužila zemeljskih del. Zanjo je bil to hobi. V Zagradcu ob Krki stoji Štupnikov mlin, ki še vedno deluje. Takoj za njim je bil lesen most čez Krko. Pred mostom je avtobus ustavil, vsi potniki smo morali izstopiti in iti peš čezenj. Za nami je prav počasi prišel še prazen avtobus, na katerega smo se ponovno vkrcali in nadaljevali pot. Ob strmi in ovinkasti cesti proti Ambrusu je že takrat stal ciganski tabor, na katerega me je mama vedno opozorila in sem ga opazovala kot nekaj eksotičnega. Danes ni treba več peš čez most, so naredili zidanega. Res pa je tudi, da nihče več ne potuje z avtobusom.

Napis na plošči pa pravi:

»V spomin g. župniku Antonu Hribarju – Korinjskemu, roj. 12. januarja 1864 na Malem Korinju št. 2, župnija Krka. V župnika posvečen 23. julija 1891. Kot duhovnik je služboval 62 let po raznih župnijah po Sloveniji. V župniji Zali Log je preživel 40 let svojega življenja. Med drugo svetovno vojno je bil pregnan na Hrvaško, od tam pa se je vrnil na Korinj. Zaslovel je kot ljudski pesnik in dober dušni pastir. Negove pesmi so zbrane v pesniški zbirki Popevčice milemu narodu in še druge pesnitve. Umrl je 30. septembra 1953 v Zalem Logu in je tam tudi pokopan.

Spominsko ploščo postavili ob 50. obletnici smrti.

Hvaležni krajani«

Kraj: Mali Korinj
Datum: 1864 (rojstvo), 2003 (odkritje spomenika)
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 9. 3. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar