Skip to content

1914 Sarajevo – Atentat (1)

15. 10. 2020

Prihod Franca Ferdinanda

  Na sliki v nemškem jeziku piše: »Prihod nadvojvode na Ilidžo«. Od kod je prišel? Vojaške vaje je zapustil 27. junija 1914. V večernih urah se je vrnil na Ilidžo. Dve pomanjkljivosti mi ne dasta miru. Na sliki ni videti, da bi nastala v večernih urah. Če bi prišel z vojaških vaj, bi bila njegova uniforma tako čista? Se je na vlaku preoblekel? Najverjetneje je, da je slika nastala 24. junija, ko je prestolonasledniški par prispel na Ilidžo, kjer sta prenočevala.

Nadvojvoda s spremstvom je zapustil Dunaj 23. junija 1914 zvečer. Z državnim vlakom je po južni železnici naslednji dan pripotoval v Trst. Takoj se je vkrcal na bojno ladjo Viribus Unitis, ki je dan prej priplula iz Pulja v Trst. Z ladjo je odplul do izliva Neretve. V Metkoviču si je ogledal pomorske manevre in po koncu pot z vlakom nadaljeval v Mostar. Obisk je nadaljeval z vožnjo po mestu. Naslednja postaja je bila Ilidža. Nastanila sta se v hotelu Bosna.

Popoldan sta se odpravila po nakupih v mesto. Ob vrnitvi v avtomobil so ju množice navdušeno pozdravljale.

Ferdinand se je 25. junija 1914 udeležil vojaških vaj, Sofija pa je imela protokolarne zadolžitve v Sarajevu. Nadvojvoda se je na Ilidžo vrnil 27. junija zvečer, prav tako tudi Sofija. V soboto zvečer sta šla na sprehod. Priredila sta zadnjo dvorno pojedino, na katero so bili povabljeni najvišji cerkveni in državni dostojanstveniki.

Se bo nadaljevalo.

Viri:

Kraj: Sarajevo-Ilidža
Datum: 24. junij 1914
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: