Skip to content

1914 Sarajevo – Atentat (2)

16. 10. 2020

Uro pred atentatom

Slika ima naslov »Prihod v Sarajevo, eno uro pred atentatom«. Na levi je šef generalštaba Franc Konrad pl. Hötzendorf, Ferdinand na desni.

Vidimo, da je nadvojvoda v »delovni« uniformi. Vidimo tudi, kako nas novinarji zavajajo. Če bi bila slika v resnici posneta eno uro pred atentatom, bi bil v paradni uniformi. Če ne drugače, bi jo prepoznali po »perju« na kapi. Ferdinand je bil oblečen v modro paradno uniformo avstrijskega konjeniškega generala z visokim ovratnikom. Nosil je dvorogi klobuk z bledo zelenim perjem, črne hlače z rdečimi našitki in zlati pas z resami. Ne potrebujemo barvne slike, da bi ugotovili, da na sliki ni v paradni uniformi.

Originalno fotografijo hrani Arhiv Bosne in Hercegovine in je brez napisa. Člani spletne strani http://www.zeljeznice.net so opravili računalniško analizo in ugotovili, da je slika nastala okrog poldneva, torej eno uro po atentatu. Zdaj pa razmišljam v dve smeri: ali gre z Ilidže, kjer je spal, na ogled vojaških vaj ali pa je to postaja Tarčin. Kraj leži na poti iz Sarajeva proti Mostarju in v njegovi bližini so tedaj potekale vojaške vaje.

Se bo nadaljevalo.

Viri:

Kraj: Sarajevo-Ilidža ali Tarčin
Datum: 27. junij 1914
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: