Skip to content

1936 Rakek – Norček iz Kraljice palčkov

28. 11. 2020

 Nuška Pogačnik – Kansky kot norček iz igre “Kraljica palčkov”. Rakek, 1936.

Na predstavitvi moje knjige Vasi v objemu železnice je bila tudi Nuška Pogačnik Kansky (1927-2014), kjer mi je povedala, da hrani iz časov, ko je živela na Rakeku, precej fotografij, ki pričajo o aktivnosti mladih in starih Rakovcev pred drugo svetovno vojno. Tako mi je oktobra 2010 poslala veliko zanimivih fotografij, med njimi tudi tole.

Nuška je med letoma 1929-1940 živela na Rakeku, kjer je bil njen oče železniški uradnik, mama pa domačinka Anica Modic – Pogačnik, Majerjeva iz Ivanjega sela. Takole je zapisala v pismu: “Stanovali smo v veliki stanovanjski hiši za železničarje, ki v začetku še ni imela elektrike niti kopalnic. Osnovno šolo sem opravila na Rakeku. Vsa štiri leta me je učila gospa Likarjeva, nanjo imam zelo lep spomin. V gimnaziji v Ljubljani nisem imela nobenih težav, čeprav sem prihajala s podeželske šole.”

Še tole je napisala: “Poznejši profesor matematike Franc Šušteršič nas je že pred šolo pripravljal na nastope v Ljudskem domu. Igrali smo vsako leto eno otroško igro. Odrasli igralci so pa pripravljali eno igro za odrasle, meni so se zdeli zelo nadarjeni.

V Sokolski dom smo pa hodili k telovadbi. Enkrat nam je rekla naša vaditeljica: “Zdaj se boste pa morali odločiti, kam boste hodili!” Meni kot otroku problem še ni bil jasen, oboje mi je bilo všeč.”

Ločevanje je bilo včasih prav ostro, na eni strani je bil liberalni del s Slovenskim narodom, Sokoli in sokolskim domom, na drugi strani ljudsko-krščanski del s Slovencem, Orli in ljudskim domom, le gasilci so bili le eni, skupni, pa še ti so imeli včasih bolj liberalno, drugič pa krščansko-ljudsko vodstvo, gasili pa so vsem enako zagnano. O tem je lepo pisal Ivan Puntar Štacnar v svojem Dnevniku.

Nuška Pogačnik je končala medicino in se poročila s prof. na medicinski fakulteti dr. Aleksejem Kanskym (1925-2015).

Viri:

  • Nuška Pogačnik Kansky

Kraj: Rakek
Datum: 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Nuška Kansky
Skenirano: 8. 1. 2018
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: