Skip to content

1908 Dolenja vas — Dvojna razglednica

9. 10. 2012

Razglednica Dolenje vasi je bila iz Cerknice odposlana leta 1908, vsaj taka je letnica na znamki Franca Jožefa I. Razglednico je založil V. Steina iz Trsta, morda tudi kakšno leto prej. Fotografa, avtorja fotografij, nam ni uspelo ugotoviti.

Dolenja vas je vas cerkniški občini in leži na severozahodnem delu Cerkniškega polja.

Naselje se razprostira ob obeh bregovih potoka Cerkniščica, ki tudi ponikne nedaleč od vasi v ponorih Velika in Mala Karlovica, od koder voda  odteka v Rakov Škocjan. Na dan spet priteče iz Zelških jam pod Malim naravnim mostom.

Nekoliko ven iz Dolenje vasi proti jugu stoji podružnična cerkev svetaga Lovrenca. Na portalu vrat je vklesana letnica 1616.V cerkvi so ohranjeni trije oltarji, od katerih izstopa oltar svete Marjete.
Le kaj so počele ženske na škarpi in ob škarpi, ki je okrog cerkve? Pri dveh vidimo bela predpasnika, iz česar sklepamo, da gre za praznični čas ali vsaj nedeljo.V neposredni bližini cerkve svetega Lovrenca je bila mežnarija, ki jo je kasneje kupil akademski slikar Lojze Perko. Tu ob Cerkniškem jezeru je nato Lojze Perko živel in ustvarjal.
Pogled na okolico gasilnega doma z levega brega Cerkniščice. Zanimivo je obešalo za sušenje gasilskih cevi. Gasilske cevi je bilo potrebno po uporabi očistiti in posušiti in jih nato suhe pravilno zviti.Na levi sta dve ženski postavi in kareta. Kareta je v tisti, lahki izvedbi, ko je prostor za tovor izdelan iz letvic.
>br>
Na desni je videti in zaslutiti več moških.
Razmajan most čez Cerkniščico so kasneje podrli in zgradili novega, betonskega. Vsa dela pri mostu je opravil Janez Ronko mlajši.
Gospa Jožefa je kaplanu Viktorju Kraglju v Sodražico pri Blokah sporočila, da je umrl njen bratranec.

____________________________________________________________

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1908
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31. 7. 2012
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
  1. medvedd permalink
    1. 04. 2014 20:29

    Izkoristil bi ta prispevek in 1. april, dan šaljivcev in lažnjivcev. Bilo je v Dolenji vasi. Znani domačin iz Dolenje vasi, po naravi velik šaljivec in ljubitelj dobre kapljice je pred gasilnim domom sklical mulce iz vasi, ki so se tam vozili s kolesi. Natvezil jim je novico, da je pri Mariji Magdaleni na Marofu stiril vlak. Brez obotavljanja in z vso hitrostjo so se odpeljali na kraj “železniške nesreče”. Kaj je bilo po tem, ko so prišli na Marof in kako so se o tem kasneje zmenili mi ni znano. Lahko, da se to ni zgodilo ravno na 1. april, ampak ne glede na to, se mi zdi da je danes ta komentar na mestu.

Trackbacks

  1. 1935 Cerknica – Žajfnca (1) | Stare slike
  2. 1965 Dolenja vas – Mladost na hlodih | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: