Skip to content

1946 Gornje Jezero – Pozdravi tovarišev

30. 04. 2021

To je zgodovinska razglednica Cerknice iz leta 1946 neznanega avtorja – Cerknica, kakršne ne bo nikoli več. Izhaja iz zbirke Boštjana Petriča z Gornjega Jezera oziroma iz njegove domače hiše, kamor je bila poslana leta 1946.

Besedilo na hrbtni strani je preprosto: poleg kraja Cerknica in datuma 2. 6. 1946 so za družino Petrič na Gornjem Jezeru zapisani iskreni pozdravi od tovarišev, ki so podpisani malo čitljivo, malo pa ne. Mojo pozornost je pritegnil podpis Očka, vendar je prav toliko mogoče, da podpis pripada znanemu prvoborcu in revolucionarju Ivanu Novaku iz Tacna, ki je pred in med vojno pod tem imenom veliko deloval po Notranjskem, kot da gre za povsem neznan in nepomemben, mogoče celo šaljiv podpis. Z ničemer ne morem dokazati ne prvega ne drugega.

Kdo so bili podpisani tovariši in kakšna je bila njihova povezava s Petričevo gostilno Pri Vragu na Gornjem Jezeru? So bili zadovoljni gostje, ki so se tam imenitno zabavali in se želeli gospodarju zahvaliti ali so bile njihove vezi povsem drugačne? Nikoli ne bomo vedeli, razglednica in njeno sporočilo pa sta vseeno simpatična.

Znamko je odlepil najbrž kak zbiralec in z njo je šel tudi poštni žig, ki bi povedal, kje je bila razglednica oddana – pa saj je bilo skoraj gotovo v Cerknici.

Zanimivi se mi zdijo izrazi v besedilu, ki so povsem v duhu povojnega časa: pozdrave pošiljajo “tovariši”, kar je bil takrat časten izraz, ki je izražal enakost, solidarnost in povezanost med ljudmi. Tudi zaključni slovenski “zdravo”, ki je napisan na koncu, je zvenel energično in iskreno, a je zdaj le še malo v rabi, uporabljajo ga, kolikor vem, predvsem še na Štajerskem okoli Maribora.

Pozdravi so se na splošno zelo spremenili: nič več “zdravo”, “živijo”, “na svidenje” ali “z bogom” in “adijo”, pač pa “halo”, “oj”, “haj”, pa “čau”, “čau-čau” in “čau-či”, “baj” in “baj-baj”, kvečjemu še “živ” … Same enozložnice, kot da nam je škoda še tisto malo časa in energije, potrebnih za pošten pozdrav sočloveku.

Kraj: Cerknica
Datum: 1946
Avtor: ni znan
Zbirka: Boštjan Petrič
Skenirano: 16. 4. 2021
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. 30. 04. 2021 09:09

    Opravičujem se zaradi površnosti: podatke o Ivanu Novaku – Očku mi je posredoval Alojz Mazij

Dodajte komentar

%d bloggers like this: