Skip to content

Iga vas 1978/79 – 1. razred

1. 07. 2021

V lepi topli jeseni 1978 leta, ko je Loška dolina žarela v pisanih jesenskih barvah, je nastopila službo razredne učiteljice v Podružnični osnovni šoli Iga vas učiteljica Blažena Zigmund. Tu je službovala 21 let do upokojitve 1999. leta.

Kmalu je poleg poučevanja (vedno je učila prvi razred), prevzela še vodenje Podružnične osnovne šole Iga vas. Skrbela je za nemoten pouk, za povezavo s centralno šolo in dajala pobude za izboljšanje delovnih pogojev. Pod njenim vodstvom se je realiziralo veliko obnovitvenih projektov. Najprej je bila izvedena obnova sanitarij, saj so bila stranišča še vedno » na štrbunk«, kot so jih zgradili 1907. Takrat je bila šola postavljena ob šestdesetletnici vladanja Franca Jožefa I. Stare zelene Lutzove peči je zamenjala centralna kurjava. Stavba je dobila nova okna, zamenjali so strešno kritino, izolirali podstrešje in zunanje stene v učilnicah ter jih obložili z leseno oblogo. Sledila je menjava šolskih tabel in pohištva po učilnicah. Učiteljsko stanovanje v pritličju je bilo preurejeno in obnovljeno za potrebe vrtca.

Učiteljica je prišla v dolino iz Polhovega Gradca in pravi, da so bili otroci prijetni, za spoznanje malo bolj živahni kot tisti s polhograjskih hribov, ki so morali pešačiti v šolo uro in več. S starši se je dobro razumela in nikoli ni prišlo do nesporazumov. To so njeni prvi učenci v Loški dolini. Slika je nastala ob zaključku šolskega leta na travniku čez cesto. V ozadju je šola, pred njo pa kraljujeta dva divja kostanja. Srečni so, saj so se uspešno prebili skozi šolsko leto in se veselijo zasluženih počitnic. V drugi razred bodo stopili samozavestno, saj imajo trdno temelje za nadaljevanje šolanja.

 • Stojijo: Lidija Baraga, Nežka Kvaternik, Marta Bavec Baraga1, Irma Kočevar, razredničarka Blažena Zigmund, Jožica Šebenik.
 • Čepijo: Janez Avsec, Rolando Pucelj, Boštjan Debeljak.

 • Stojijo: Majda Truden, Jožica Strle, Jana Marinčič, Mateja Debeljak in Andreja Palčič.
 • Čepijo: Milan Šraj, Rihard Sterle, Gorazd Peček, Boštjan Baraga.

Viri:

 • Blažena Zigmund
 • Milan Šraj

1Sprememba 1. 3. 2023

Kraj: Iga vas
Datum: 1978/79
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Blažena Zigmund
Skenirano: 16. 6. 2021
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 1. 07. 2021 08:49

  Pa kako do ušes nasmejani so! … Letos pa so ali bodo srečali Abrahama!

 2. Anonimno permalink
  1. 07. 2021 16:13

  Moja sestrična in bratranec sta na sliki , Jožica je Sterle , Rihard pa Strle .

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: