Skip to content

1978 Cerknica – Organistka s pevskim zborom

25. 12. 2021

Slika je nastala v cerkvi Marijinega rojstva v Cerknici. Slikan je zborček deklet na koru, ob organistki, gospodični Angeli Jus. Lahko bi rekli, da je bil ta zborček predhodnica kasnejših mladinskih zborov. Dekleta so se morala zaradi majhnega prostora stisniti v kot kora ob orgle. Nekatera so stopila kar na klop, na kateri so druge pevke sedele. Številčna udeležba pove svoje. Organistka jih je znala motivirati, vse se je dogajalo spontano, brez prisile. Zato so zelo rade hodile na vaje. Za vestno udeležbo in petje jih je rada malce nagradila. Lahko je bila to pesmarica ali pa jih je pocrkljala s kakšno sladko dobroto. Nikoli ni pozabila na presenečenje v času Miklavža.

Organistka oziroma gospodična, kot so jo vsi imenovali, je nekoč službovala v Dalmaciji kot usmiljenka v otroškem vrtcu. Za otroke je skrbela kot vzgojiteljica, učila jih je ročnih spretnosti in poučevalo glasbo. V Cerknico je prišla po razpustitvi njene službe. To se je zgodilo okrog leta 1950. Prišla je dobesedno brez vsega, imela je le obleko na sebi. Tedanji župnik Horvat ji je ponudil mesto cerkvene organistke in bivanje v župnišču. Kuhati ni znala, je pa zato vedno pripravljala mize za kosila, čistila in krasila je cerkev ter seveda začela poučevati pevske zbore. Igrala je na cerkvene orgle, harmonij in kitaro. Imela je občutek za estetiko, zato so izpod njenih rok nastajali izdelki za okrasitev cerkve.

Za svoje pevce je ob praznikih rada pripravila manjša darilca. Nekdanja cerkvena pevka se spominja velikonočnega darilca. Narejenega iz male škatlice od vžigalic, prebodene z zobotrebcem in na vsaki strani nataknjeno rozino ter pirhom na vrhu. Iz Italije je po nekih zvezah dobila majhne piščančke. Izdelek je bil piščanček z vozom in pirhom. Ali pa kako je znala zložiti in nato razpotegniti okraske iz staniol papirja, da je to na novoletni smrekici izgledalo kot solzica ali kapnik. Za vse praznike je delala času primerne aranžmaje.

Vsa leta, ki jih je preživela v Cerknici, je ostala skromna, predana otrokom in cerkvi. Umrla je leta 1993 in je pokopana na cerkniškem pokopališču.

  • Organistka gospodična Angela Jus.
  • Spodaj: Karmen Otoničar in Metka Urbas.
  • Zgornja vrsta: Hedvika Lovko, Mihaela Brence in Maja Dragolič.

  • Prva vrsta: Vesna Šega in Sabina Prevec.
  • Druga vrsta: Marija Šajn, Stanka Modic in Marija Ljubičič.
  • Tretja vrsta: Mihaela Kranjc, Sonja Rupar, Mojca Ulaga, Tatjana Prevc in Vilma Šega.
  • Zadaj je Metoda Šajn.

Viri:

  • Mihaela Brence
  • Marija Urbas

Kraj: Cerknica
Datum: 1978/79
Avtor: neznan
Zbirka: Mihaela Brence
Skenirano: 27. 9. 2021
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d