Skip to content

1975 Stari trg – Prve otroške jasli

15. 02. 2022

Takšne so bile prve otroške jasli v VVU Stari trg leta 1975. Med varovanci – dojenčki je medicinska sestra Metka Eržen. Fotograf jih je zmotil pri igri z lego kockami. Ta prostor je bila njihova spalnica, igralnica in jedilnica. Z leti se je večalo število varovancev in zaposlenih. Leta 1977 pa so se odprle jasli v vrtcu v Iga vasi. V Starem trgu pa so ostali otroci starejši od dveh let in pol do vstopa v šolo.

O svojem službovanju v vrtcu Stari trg Metka Eržen por. Košuta pripoveduje.

Bilo je poletje leta 1975, ko me je vzgojiteljica Malči Grlj obvestila, da se v vrtcu odpira oddelek otroških jasli in da potrebuje medicinsko sestro. Delo sem z veseljem sprejela in 1.9. 1975 sem že nastopila službo. Moj prvi otrok v jaslih je bila Sandra Rupnik. Bila je prisrčna in zelo pridna dojenčica. Nekaj časa sva uživali sami, potem pa so se pridružili še otroci, ki jih vidite na sliki. Ko sem nastopila službo, mi ni bilo lahko. Vse se je dogajalo v enem prostoru, pa tudi izkušenj nisem imela. Sem se pa vedno lahko naslonila na vzgojiteljico Malči, ki mi je tesno stala ob strani. Pri njej sem dobila tolažbo, pomoč in nasvet. Moje pedagoško znanje se je bogatilo tudi s seminarji in posveti s kolegicami na aktivih. Svoje delo sem opravljala strokovno in z veseljem. Tu sem delala enajst let, v katerih je bilo veliko nepozabnih dni, smeha, dogodivščin, prijetnih srečanj, pa tudi joka. Delo z otroki ni enostavno, je odgovorno, te pa bogati, da se čutiš izpolnjenega.

Pokojnino sem si zaslužila v tujini, na Reki, kamor me je pripeljala ljubezen. Sedaj tu srečno živim s svojo družino, moja največja radost pa so moji trije vnuki. V mojem srcu pa ima še vedno posebno mesto moj rojstni kraj Stari trg in prečudovita Loška dolina, kamor se vedno rada vračam. Življenje mi bogatijo tudi lepi spomini na mamo Milko in dobri odnosi s sestrino družino, sosedi in prijatelji.

Čeprav sva imeli z Metko malo osebnih stikov, se najini življenji prepletata že iz otroških let. V spominu imam ljubko deklico z dvema repkoma, obetavno srednješolko, negovalko in vzgojiteljico v jaslih ter znanko, ki se je letno večkrat vračala, kot ona pravi, v prečudovito Loško dolino k materi in sestri ter ob tej priložnosti obiskala vse, ki so ji bili pri srcu. Je topla, pozitivna oseba z nasmehom na obrazu in velik domoljub.

Pri mizi je medicinska sestra Metka Eržen in v naročju drži v desni roki Majo Mlakar in v levi Jasno Štritof. Za Metko sta v posteljici na levi Boštjan Funda, na desni pa Sandra Rupnik.

Za mizo sedijo: Peter Molan, Simona Žnidaršič in Brigita Martinčič.

Iz posteljice kuka Peter Šušnjar. Na sliki manjka Aljoša Zabukovec, morda je bil takrat bolan.

Slovarček:

  • otroške jasli: ustanova za varstvo in vzgojo najmlajših otrok
  • VVU: vzgojno varstvena ustanova, vrtec

Viri:

  • Metka Košuta, Polona Drobnič, Saša Knavs

Kraj: Stari trg
Datum: 1975
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Polona Drobnič
Skenirano: 24. 1. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Iztok permalink
    17. 02. 2022 15:28

    Telefonsko prosim meta ržen kosuta

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: