Skip to content

1915 Brno – Vitez Wehrmann

11. 12. 2022
tags:

Slika lesenega kipa tevtonskega viteza Wehrmanna iz Brna, Češka je iz zbirke Jerneja Malovrha. Stal je na trgu svobode in je varoval mesto. Pod koničastim baldahinom je figura vojaka v nepopolnem bojnem oklepu. Spredaj je naslonjen na ščit. Ob vznožju je brnski grb in lesen drog, ob katerem sta nekdaj stala dva topa.

Masivni bojevnik v oklepu stoji neomajno in pripravljen bojevati se proti vsemu, kar bi mu lahko prišlo nasproti. Wehrmann (zaščitnik) je postal simbol moči nemškega duha. Ko so ga postavili, 1. avgusta 1915, je bilo Brno pretežno nemško mesto. Kip so postavili v počastitev junaštva avstro-ogrskih čet v prvi svetovni vojni. Zaradi številnih žrtev med prvo svetovno vojno je bilo veliko vdov in sirot. Zanje so ustanovili Sklad vojnih vdov in sirot, ki naj bi izplačeval pomoč. Prispeval je lahko vsak tako, da je zabil žebelj v kip ali stojalo. Vojaki in dijaki so na ta način darovali pol krone, ostali celo. Bogat darovalec je na kip lahko pritrdil ploščo za petdeset kron. Mnoga društva so ustvarila cele slike, ki se lepo vidijo, če povečate fotografijo. Vojaki so na njem tudi izobešali svoja priznanja. Postavili so ga na vzpodbudo dolgoletnega župana Augusta Wiesnerja. Napravil ga je kipar Carl Wollek. Po nastanku češkoslovaške države leta 1918 so kip odnesli v vojni muzej na Dunaju, aprila 1939 pa prestavili na Moravški trg v Brnu pred guvernerjevo palačo. Leta 1942 so ga prenesli v podhod Jalta na Dominikanskem trgu. Po drugi svetovni vojni je bil odstranjen. Njegova usoda ni znana. Po nekaterih podatkih naj bi ga prebivalci Brna simbolno sežgali.

Carl Wollek (1. oktober 1862, Brno, Češka – 8. september, Dunaj, Avstrija) je bil češki kipar, portretist ter izdelovalec medalj in plaket. Živel je v isti hiši kot njegov pokrovitelj Friedrich Wannieck, pri katerem je bil Carlov oče zaposlen kot hišnik. Kiparstva se je učil na Dunaju, v Berlinu in Parizu. Njegovo delo je bilo osredotočeno na portrete, nagrobnike, medalje in plakete.

Razglednico so natisnili v Ateljeju De Sandalo v Brnu. To je bil fotografski studio, ustanovljen konec 19. stoletja. Njihova specialnost je bila portretna fotografija. Ko je v začetku 20. stoletja atelje prevzel Rudolf de Sandalo, je studio postal znan po fotografijah funkcionalne arhitekture, ki so bile objavljene po vsej Evropi.

Slovarček:

  • tevtonski viteški red: Red tevtonskih vitezov bolnišnice svete Marije Jeruzalemske, znan še kot nemški viteški red, križniki, tevtonski vitezi je bil nekdaj katoliški viteški red, ki je bil ustanovljen v Sveti deželi med tretjo križarsko vojno, danes pa je zgolj katoliški verski red.

Viri:

Kraj: Brno, Češka
Datum: slike neznan, postavitve kipa 1915
Avtor: Atelier De Bandalo Brun
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: