Skip to content

1951 Močilnik – Izvir Ljubljanice

14. 12. 2022

Močilnik je naravni spomenik, izvir Ljubljanice pri Vrhniki. Že leta 1976 je bil vpisan v register slovenske naravne dediščine. Velja za kraj, kjer se konča Ljubljansko barje in prične Kras. Največje spremembe oziroma posege je doživel v 19. stoletju. Takrat so zajezili izvir Male Ljubljanice za potrebe Lenarčičeve žage in izvir v Malem Močilniku za potrebe Oblakove žage.

»Tihe steze se vijo ob vodi, pod drevjem, v senci; ustvaril jih je bil prav tako zapeljivi kakor človekoljubni davkar; če se zasveti v temi sončni žarek, ki je bil izgubil pot med gostim drevjem in grmičevjem ter išče svobode, se zdi človeku, da vidi svetlo belo srajco in davkarja samega, ki si otira čelo in premišljuje. Tam na stezi, z belim peskom posuti, se zatajujejo koraki. Kaj bi se ne zatajevali, ko roma tam dvoje ljudi tako tesno objetih, da bi človek od daleč ničesar ne razločil in da bi se hudo razjezil, če bi spoznal to reč.
»Koliko vode je v Močilniku!« pravi davčni praktikant Golja. »Posebno spomladi!« odgovori sramežljivo štacunarjeva hči …«

Ivan Cankar, Aleš iz Razora, S peskom posute stezice so delo davkarja Ivana Grudna. Bil je eden izmed ustanoviteljev Društva za olepšavo trga Vrhnika in njegove okolice, ustanovljenega leta 1888. Fran Kotnik, eden od ustanoviteljev, je prispeval sredstva za postavitev kapele sv. Antona Puščavnika. Namenu so jo predali leta 1893. V drugi polovici 19. Stoletja je na Vrhniko pripeljal prvi vlak. Prek izvirov Ljubljanice so postavili brvi in v Močilniku zgradili leseno lopo. Tam je bilo leta 1899 slavje ob odprtju železnice Ljubljana-Vrhnika. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so obnovili točilnico, most, kapelico in preuredili sprehajališče. Leta 1962 so podrli staro točilnico in postavili novo, večjo. Obiskovalce so privlačili s kvalitetno gostinsko ponudbo, plesno glasbo, razstavami, organizacijo svečanih dogodkov itd. Tu je bila poročna dvorana, disko in prenočišča. Kdor je kaj dal nase, je šel vsaj enkrat v gostišče Močilnik. Po osamosvojitvi oziroma še prej je objekt propadal. Leta 2014 so tam odprli erotični spa center, leta 2020 pa ga je odkupila Občina Vrhnika.

Nad Močilnikom je hrib Drča. Na njem stoji spomenik padlim v NOB. Načrtoval ga je arhitekt Boris Kobe, izdelal kipar Boris Kalin. Postavili so ga leta 1950. Izdelan je iz kamna. Postavili so ga v spomin borcem, ki so padli za osvoboditev Vrhnike. Njeno osvobajanje se je pričelo 5. maja 1945. Enajsta in štirinajsta brigada sta jo osvobodili šele naslednji dan po hudih in napornih bojih. Poleg sta tudi spominska plošča in grobnica. V njej so pokopani mnogi vrhniški partizani, med njimi pesnik Ivan Rob in pisatelj Karel Grabeljšek.

 

Viri:

Kraj: Močilnik pri Vrhniki
Datum: 1951
Avtor: eden od spremljevalcev Mary Turk na poti po domovini
Zbirka: Vika Turšič
Skenirano: 25. 8. 2021
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: