Preskoči na vsebino

1963 Stari trg – Prvo sveto obhajilo

22. 01. 2023

Ta lepa spominska fotografija je nastala spomladi leta 1963 pred obzidjem med kaplanijo in župniščem. Z njimi je slikan kaplan Jakob Janša, takratni župnik v župniji in dekaniji Stari trg pa je bil France Lokar. K birmi so šli leta 1966, birmal pa jih je ljubljanski nadškof in metropolit Jožef Pogačnik. Takrat je bila birma tudi na Babnem Polju. Po smrti upravitelja Alojzija Škerlja je bila župnija Babno Polje namreč v soupravi iz Starega trga. France Lokar,takratni župnijski upravitelj, je uvedel na Babnem Polju nedeljsko in praznično mašo popoldne. Ob birmi leta 1966 pa je poročal o delu ženskega pevskega zbora pod vodstvom organistke Lojzke Lipovec in za pet let nazaj o številu rojstev, porok in pogrebov.

France Lokar je prišel v Stari trg 4.4. 1959. Do 9.4.1967 je bil župnijski upravitelj,naprej pa župnik. Tu je služboval do 5. 8. 1970, nato pa je odšel za župnika v Gorenji Logatec. Deset let je bil župnik na Lipoglavu, kot upokojeni duhovnik pa je odšel v Stično, kjer je 1994 umrl in je tu tudi pokopan. Izdal je več pesniških zbirk.

V času Lokarjevega župnikovanja je leta 1962 oblast vrnila cerkvi kaplanijo in začeli so vzdrževalna dela na cerkvenih zgradbah. Njegova največja zasluga je, da je pred propadom rešil cerkev sv. Križa na Križni gori in obnovil v viharju skoraj porušeno cerkev sv. Vincencija na Bloški Polici. Pri tem so mu s prostovoljnim delom nesebično pomagali farani. Rezbarska in pozlatarska dela je izdelal Franjo Vrabec. Vpeljal je mesečna srečanja za može in žene. Leta 1967 pa je priredil «dan starosti«. K maši pa je še posebej povabil devetdesetletnike in druge starejše občane ter njihove svojce.

 • Zadnja vrsta: Jože Baraga (Kozarišče), Franci Koren (Nadlesk), Slavko Lekšan (Pudob), neznan, Franc Strle (Podgora).
 • Druga vrsta: Mulec Ivanka (Nadlesk), Darinka Truden (Stari trg), Milena Turk (Pudob), Ivanka Mlakar (Iga vas), neznana.
 • Prva vrsta: Angelca Urbiha (Podgora), neznan in Franci Strle (Stari trg).

 • Zadnja vrsta: Tone Kočevar (Stari trg), Jože Komidar (Nadlesk), Tone Škrbec (Gornje Jezero), Ivan Sterle (Kozarišče) in Rado Žnidaršič (Kozarišče).
 • Druga vrsta: Smilja Lipovac (Iga vas), Ljubica Solomun (Stari trg), Ivanka Kočevar (Lož), Darinka Poje (Podcerkev) in Nada Klančar (Viševek).
 • Prva vrsta: kaplan Jakob Janša, Andrej Kordiš (Pudob), Viktor Prosenc (Iga vas) in Magda Mlakar (Kozarišče).

Viri:

 • Ivanka Rovan
 • Andrej Kordiš
 • Milena Truden
 • Darinka Škrbec
 • Pisni vir: Janez Kebe Loška dolina z Babnim Poljem

Kraj: Stari trg
Datum: spomladi 1963
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Rovan
Skenirano: 13. 12. 2022
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 22. 01. 2023 09:56

  Zaključne besede iz Lokarjeve pesmi Ob televizorju iz zbirke Okno na vrt, izdane leta 1969:

  Kruh/počiva med prsti in usta/molčijo brez volje…/V stenah se izgublja odmev in suh/ glas je in vklenjen pogled/ med praznimi stenami.

  Liked by 1 person

 2. 23. 01. 2023 17:29

  ali obstaja tudi fotografija birmancev v Starem trgu, leta 1966 ?

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: