Preskoči na vsebino

1953 Stari trg – Razred z dvema učiteljema

22. 06. 2023


Fotografija je domnevno nastala istega dne, gotovo pa na istem mestu kot posnetek razreda prof. Maksa Pagona, to je aprila ali maja 1953, kot je zapisal fotograf, pred telovadnico TVD Partizan – vse je enako, a vendar vse drugače, saj so na njej drugi dijaki in druga dva učitelja. Otroci so kako leto mlajši od tistih iz Pagonovega razreda, učitelja pa sta na levi hudomušni Rudi Gašperin, poleg njega pa fotograf, učitelj fizike in še česa, Vinko Toni. Po meni znanih podatki so bili ti otroci rojeni okoli  leta 1940. Lepo bi bilo izvedeti kaj več o njih …

Profesor Rudi Gašperin je bil markantna oseba, ki je pustila močan vtis v Loški dolini, ne le zaradi poučevanja lepih umetnosti in dejavnosti v amaterskem gledališču, ampak tudi zaradi načina življenja in odnosa do otrok. To, da si je v svoji najeti samski sobi v Ložu omislil posteljo na vrhu omar, smo že nekje zapisali – ljudem se je zdelo čudno, danes pa je to prav ekonomična in pogosta bivalna rešitev, posebno v otroških sobah. Tovariš Gašperin, tako se je takrat nazivalo učitelje, je imel navado skoraj vsak dan zadržati po pouku nekaj učencev, da so tam ponovili snov, kjer so bili bolj šibki, napisali domačo nalogo, ker je doma morda ne bi – vsekakor je videti, da to pridržanje v šoli ni imelo značaja kazni, ampak prej podpore učencem. Medtem ko so ti delali, kar jim je naročil, je včasih vzel v roke violino in zaigral nanjo. Bilo je nenavadno, celo čarobno, a nekoč je eden od pridržanih učencev napravil zmrdo, kot da mu učiteljeva glasba ni po volji. Gašperin je to opazil in otroka pri priči poslal domov …

Tudi spomini na učitelja Tonija so še živi, gotovo zato, ker je vodil fotoklub in druge izven šolske dejavnosti, pa ker jih je vsake toliko fotografiral. Ne vem, kakšne predmete poleg fizike je še učil in zdi se, da se pesmica, ki sem jo slišala kot otrok v zvezi z njegovim imenom sploh ne nanaša nanj, saj se posmehuje učenju nemščine oziroma nemščino oponaša, to pa je, kolikor vem, vse od leta 1948 ali tam nekje, učila prof. Marija Iglar, por. Avsec. Je pa vsekakor iz tistega časa in gre takole:

Vas is das?
Par klobas!
Če jih tle ne snejš
pa damu ne smejš!

Klobase so bile tiste čase zelo imenitne, celo če je šlo za pasjo radost (so jo sploh že poznali?), kajti znašle so se tudi v igrivi pesmici z imeni vasi v Loški dolini, kjer se je moralo na vprašanje “Kam pa greš?” odgovoriti: “V Iga vas po par klobas!” … Za druge vasi pa drugače …

Vinko Toni je tudi ob tej priložnosti napravil dva posnetka, s tem, da je učence vmes premestil, da bi zagotovil dobro vidljivost vsakega, izboljšal splošni vtis – in še kaj mogoče, kar je vedel samo on. To je boljši od njiju, na njem je 32 učencev, dva učitelja in ob strani v ozadju še en otrok, ki bi lahko bil Rudi Mlakar, sin hišnice v TVD Partizan, ki je tam stanoval in bil leto ali dve mlajši od učencev na sliki … Lahko pa samo radovednež, ki se je po koncu pouka motovilil pa vasi, namesto da bi šel brž domov … Samo ugibam.

Prva vrsta:

  • 1. Vanja Perušek
  • 2. Ela Špeh, Gržetova
  • 3. neznana
  • 4. Gizela Kočevar, Hajcarjeva
  • 5. učitelj Rudi Gašperin

Druga vrsta:

  • 3. od leve je mogoče Pavla Debeljak iz Podgore, ostali neznani

Tretja vrsta:

  • 2. od leve Plos,
  • ostali neznani

Na tem izseku je prepoznan učitelj in fotograf Vinko Toni v pumparicah, ki so bile tedaj zelo moderne tudi za vsakdanjo rabo, ne le za kolesarjenje, lov ali planinarjenje. Na koncu te vrste stoji Marija Avsec, Oščeva, predzadnja od leve v drugi vrsti pa je Marta Čampa.

Velik del teh učencev je tudi na sliki iz prispevka 1956 Stari trg – Spomin na součence iz IV: gimnazije, kjer je prav tako med njimi Vinko Toni, kar oporeka trditvi, da je Toni leta 1953 zadnjič učil v Starem trgu – v resnici se je z družino preselil v Begunje prav na sinov rojstni dan, 8. septembra, o mali maši, leta 1956.

Slovarček:

  • Vas is das? Par klobas! Če jeh tle ne snejš pa damu ne smejš!: Kaj je to? Par klobas! Če jih tu ne sneš, pa domov ne smeš!

Viri:

  • Tone Šepec, Stari trg, maj 2023, ust no
  • M. M., Satri trg, marec 2023, ustno
  • prof. Anton Avsec, Medvode, februar 2023, ustno

Kraj: Stari trg
Datum: april ali maj 1953
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 15. 6. 2014
Oblika: negativ 135

2 komentarja leave one →
  1. Anonimnež permalink
    22. 06. 2023 08:34

    V tretji vrsti je peti od leve verjetno Matija Glažar, poleg njega pa je Hlabše Janez

    Všeč mi je

  2. 22. 06. 2023 12:26

    Hvala lepa – že nekaj več vemo!

    Všeč mi je

Dodajte komentar