Preskoči na vsebino

1944 Cerknica – Janez Kregar

29. 08. 2023

Na partizanskem grobišču na pokopališču v Cerknici je na kamnitem bloku vpisano ime Janez Kregar brez datuma njegovega rojstva a z datumom smrti 24. 8. 1944. Njegovo življenjske zgodbe ne poznamo, niti nam znani podatki o njem.

Stane Tekavec starejši z Loškega v Cerknici mi je v pogovoru povedal zgodbo, kako je Janez Kregar umrl. Slišal jo je od Staneta Cimpermana, upokojenega strojevodje v Cerknici, ko je ta obujal svoje partizanske spomine.

Stane Cimperman je pripovedoval, kako se je skupaj z dvema ali temi partizani in Janezom Kregarjem v avgustu 1944 zatekel v predele Goric severno od Cerknice. Skupina se je od Jančje doline umikala mimo Drašlerjevega studenca in se napotila južno od Koprivče doline proti Tekavčevi senožeti. Takrat so začele padati domobranske mine iz postojanke na Rakeku.

Prišli so do majhne doline z velikim naravnim kamnom, kar vse je predstavljalo naravno zaklonišče. Tam so vsi, razen Kregarja, polegli v ta naravni zaklon. Le Kregar je še vedno stal. Rekli so mu, naj leže poleg njih, da bo tako bolj varen, Kregar pa se za to ni dosti zmenil. V tem pa je v bližini padla mina. Kregar je samo zastokal, drobci te mine so Kregarja smrtno ranili.

Po pripovedovanju Staneta Cimpermana je bil Kregar pred 2. svetovno vojno starojugoslovanski orožnik.

Ko smo prispevek že pripravili za objavo, smo dodatno izvedeli, da je bil Janez Kregar doma iz območja Tinja v bližini Slovenske Bistrice. Na stari šoli v kraju Veliko Tinje je njegovo ime zapisano na spominski plošči padlim med 2. svetovno vojno. Več podatkov o njem najdemo na spletni strani partizanski spomeniki.

Viri:

  • Stane Tekavec starejši, Cerknica,
  • Daniel Divjak, Ribnica.

 

Prispevek je napisal: Tone Urbas

Kraj: Cerknica
Datum: 1944, 2018
Avtor: Miloš Toni
Zbirka: Miloš Toni
Skenirano: —
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar