Skip to content

1971 Cerknica – Prvo sveto obhajilo

5. 11. 2023


Slika prvoobhajancev iz Cerknice in bližnjih vasi iz leta 1971. Slikani zadaj za župniščem, pred svojo učilnico. V sredini ponosno sedi župnik g. Jože Pungerčar.

Prvo sveto obhajilo je bil velik dogodek za otroke. Nanj so se pripravljali celo šolsko leto. Prvič so pri maši prejeli hostijo in od tu dalje lahko pri vsaki maši. Tudi na zunaj je bil to lep dogodek. Lepe, dolge, bele obleke, s šlajerji ali venčki v laseh, bele torbice in čeveljčki za deklice. Dečki v prav tako lepih, klasičnih fantovskih oblekah in v novih čevljih. Vsi so imeli pripete bele nageljne in v dar so dobili spominsko svečo.

Gospod župnik Jože Pungerčar je bil vedno oblečen v črno, dolgo oblačilo, z mnogimi gumbi. To se lepo vidi tudi na sliki. Kjerkoli si ga srečal, si ga moral spoštljivo pozdraviti:”Hvaljen Jezus, gospod župnik.” In on je odgovoril:” Na vekomaj, amen.” Kasneje smo dobili za župnika Jožeta Vidica. Stvari so se zelo spremenile. Na cesti je bil oblečen v klasične moške hlače in zanj značilen siv suknjič. Le siva srajca z belim ovratnikom ga je izdajala, da je duhovnik. Tudi pozdravljalo se ga je z vsakdanjimi besedami, nekateri so ga nazivali celo samo z imenom. Novi časi, nove bolj človeške navade.

Župnik v Cerknici g. Jože Pungerčar.

  • Sedijo: Franci Radovan (Dolenja vas), Igor Klančar (Dolenje Jezero), Mitja Bečaj (Dolenja vas) in župnik g. Jože Pungerčar.
  • Druga vrsta: neprepoznana, Gordana Ardalič (Podskrajnik), Helena Kraševec (Cerknica), Lili Ivančič (Cerknica), Magda Hren (Cerknica) in Lili Stražiščar (Cerknica).
  • Tretja vrsta: Vera Opeka (Zelše), Franc Levar (Dolenje Jezero), Viktor Adamič (Podskrajnik), Roman Piletič (Podskrajnik), Davor Hribljan (Cerknica), Tone Opeka (Zelše), Roman Žnidaršič (Cerknica) in Stanko Toni (Marof).
  • Četrta vrsta: Slavko Pirman (Cerknica), Matjaž Mišič (Cerknica), Robert Troha (Cerknica), Jože Žnidaršič (Zelše) in Marjan Primožič (Dolenje Jezero).

  • Sedijo: Rafael Kranjc (Cerknica), Marjan Baraga (Cerknica) in Franci Švelc (Cerknica).
  • Druga vrsta: Franka Reljanovič (Cerknica), Vanja Meden (Cerknica), neprepoznana, Irena Otoničar (Dolenje Jezero), Milka Malnar (Dolenje Jezero), Vida Braniselj (Dolenje Jezero), Betka Golc (Dolenja vas) in Marta Kos (Cerknica).
  • Tretja vrsta: Drago Škoberne (Cerknica), Jože Snoj (Cerknica), Tone Škof (Dolenja vas), Jure Kranjc (Cerknica), Jože Martinčič (Dolenje Jezero), Franc Kebe (Dolenje Jezero) in Vanda Maček (Cerknica).
  • Četrta vrsta: France Lončar (Cerknica), Ivan Lončar (Cerknica), Jože Semič (Cerknica), Roman Šivec (Cerknica), Renato Horvat (Cerknica) in Boris Turk (Cerknica).

Viri:

  • Franc Kebe
  • Tone Škof

Kraj: Cerknica
Datum: 1971
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Franc Kebe
Skenirano: 16. 8. 2023
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d