Preskoči na vsebino

1931/33 Z ozadjem Snežnika – Lovka

8. 12. 2023
tags:

Neznana ženska s puško v debelem tvidastem kostimu z jakno, pumparicami ali krilom in baretko se v albumu dr. Viktorja Kraševca iz let 1931 – 1933 pojavi večkrat in vsakokrat je impresivna.

Na tej sliki je v ozadju Snežnik, slikan iz smeri vzhod – jugovzhod, morda nekje z južnega grebena Racne gore ali Petelinjeka nad Gornjimi Poljanami. Ampak vse hribovje dama s puško povsem zasenči. Kdo je bila, najbrž ne bomo nikoli zanesljivo izvedeli. Po mnenju pisatelja in zgodovinarja Slavka Malnarja iz Ravnic pri Prezidu je zagotovo pripadala višjemu, bogatejšemu sloju prebivalstva. Prava Amazonka.


Toda ko že kdo ve katerikrat prebiram knjigo Francija Strleta Partizanski volk samotar iz leta 1975, ki govori o izjemni osebnosti in življenjski poti partizana Viktorja Kraševca najdem v njej naslednje podatke:

Oče Jakob Kraševec, Malnarjev iz Vrhnike pri Ložu, je bil sprva gozdni delavec. Ko je njegov prijatelj Franjo Žagar, prav tako prvotno gozdni delavec, postal lastnik parne žage na Milanovem vrhu, je bil Jakob njen upravnik, ker je bil vsestransko zelo sposoben.

Domov v Vrhniko je Jakob prihajal le konec tedna. V njegovi hiši se je o lovu res veliko in kar naprej govorilo … Lovci so bili vsi Viktorjevi strici in vsi bratje. Še celo sestra Fanika je stalno hodila na lov in tudi izvrstno streljala …

Mladi Viktor, deseti od dvanajstih otrok Jakoba Kraševca, je že pri dvanajstih na Milanovem vrhu uplenil srnjaka. Ker si tega očetu ni upal povedati, je prosil sestro Faniko (rojeno drugo po vrsti), naj zanj pri očetu reče dobro besedo …

Po navedbah v knjigi ugibam in preračunavam, da bi na teh slikah iz let 1931 do 1933 lahko bila lovka Fanika Kraševec, Viktorjeva starejša sestra in hči Jakoba Kraševca, upravnika žage ter teta lastnika albuma. Preveč drzno? A ni nemogoče.

Kdor koli že je bila dama na teh slikah – v tistem času je bila gotovo še bolj posebna, kot bi bila dandanes.

Viri:

  • Franci Strle: Partizanski volk samotar, Partizanska knjiga, 1975
  • Slavko Malnar, Ravnice, november 2023, pisno

Kraj: prva slika: mogoče nekje na južnem grebenu Racne gore ali Petelinjeka. Druga: kraj ni znan
Datum: med 1931 in 1933
Avtor: ni znan
Zbirka: Borut Kraševec – album Milanov vrh
Skenirano: 2. 10. 2023
Oblika: 2 fotografiji

3 komentarji leave one →
  1. 8. 12. 2023 13:50

    Vse kaže, da je lovka skoraj gotovo res Fanika Kraševec, kot sem domnevala. Tudi njena šele deset let po nastanku slik rojena nečakinja meni tako.

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    9. 12. 2023 07:40

    Kot otrok sem z maminim stricem pogosto zahajala k Francki Malnarjevi v Vrhniko. Vedno sem jo prosila, če se smem uleči na medvedovo kožo z nagačeno glavo, ki so jo imeli v sobi. Povedala mi je, da je tega medveda uplenil njen mož Viktor, ki je bil strasten lovec. Omenila je tudi njegovo sestro Faniko, ki da je bila lovka. Takrat sem prvič slišala za lovko. Do takrat sem bila prepričana, da je lov v domeni moških.

    Všeč mi je

  3. 9. 12. 2023 12:09

    Hvala za komentar, ki pomaga oživiti sliko nekdanji časov in posebnih ljudi!

    Všeč mi je

Dodajte komentar