Preskoči na vsebino

1977 Stari trg – 8. b razred

25. 04. 2024

Spomladi leta 1977 so se učenci 8. b z razrednikom Emilom Mercino fotografirali pred stavbo Osnovne šole Stari trg, katere otvoritev je bila 27. aprila 1972. Danes je na tem mestu še vedno šola, ima pa nova stavba drugačno zunanjost. Na sliki se vidi le del strehe bivše stavbe, zadaj pa se dviga Ulaka z veličastnim spomenikom.

Ko so ti učenci obiskovali peti razred, je le-ta imel tri paralelke: 5. a in 5. b (šolski okoliš Stari trg) in  5. c (šolski okoliš Iga vas in Babno Polje). Razredničarka 5. c razreda je bila učiteljica slovenskega jezika Inka Trape iz Nadleska. Pred začetkom pouka naslednjega šolskega leta  pa so pete razrede pomešali med seboj in v šesti razred sta startali le dve paralelki (6. a in 6. b), ker je bilo za tri razrede premalo otrok. Trapetova Inka je zdaj prevzela razredništvo 6. b razreda, vendar ne za dolgo, poročila se je in za možem odšla v Ljubljano. Nadomestil jo je učitelj fizike in tehničnega pouka Emil Mercina in jih spremljal do zaključka osnovne šole.

Bili so številen razred, saj je bilo v razredu 30 učencev. V sedmem in osmem razredu so bili prvi, ki so na naši šoli obiskovali celodnevno šolo. Pretežni del dneva so preživeli v šoli – dopoldne pouk, kosilo, popoldne učne ure in interesne dejavnosti. V času celodnevne šole so se vezi med učenci in razrednikom Emilom Mercino  še bolj poglobile, ker jim je vedno nesebično priskočil na pomoč z dodatno razlago pri matematiki in njihove težave sprejemal z razumevanjem. Učenci iz Babnega Polja so prišli domov šele ob pol petih, iz Loške doline pa malo prej.

Emil Mercina – Moje prvo srečanje z mojim učiteljem, ravnateljem in sodelavcem Emilom Mercino je bilo v šolskem letu 1960/61. Takrat sta z ženo Nado kot mlad zakonski par prišla živet k Emilovim staršem in poučevat na osnovno šolo. Oba sta bila izjemna učitelja. Znala sta nam prisluhniti, znala na zanimiv način približati učencem učno snov in si na neprisiljen način ustvariti disciplino v razredu. Oba sta v letih službovanja pustila močan pečat ne samo pri meni, ampak tudi pri mnogih sodelavcih in učencih. Bila sta tudi odlična svetovalca in mentorja. Takrat sem hodila v osmi razred, učitelje sem spoštovala in njihove besede požirala z vsemi čuti. Onadva pa sta dobila posebno mesto v mojem srcu. Poleg vseh drugih vzrokov sta tudi onadva pripomogla, da sem se odločila za učiteljski poklic.

Emil Mercina, učitelj matematike, fizike in tehničnega pouka, izhaja iz znane učiteljske družine z Goč v Vipavski dolini. Stric France Mercina je bil upravitelj na Osnovni šoli Grahovo, stric Jože Mercina je bil učitelj in strokovnjak za lesarstvo v Ljubljani, oče Ivan Mercina pa je bil upravitelj Osnovne šole v Starem trgu pri Ložu.

Rodil se je 18. 11. 1928 v učiteljskem stanovanju v stari ljudski šoli, kjer je stanovala Mercinova družina. Tik pred drugo svetovno vojno leta 1941 so se preselili v nedograjeno hišo v Smelijevem naselju, kjer stoji še danes. Oče Ivan je menil, da bodo tu bolj varni pred Italijani kot v šoli.

Zgodnja otroška in najstniška leta je preživel doma v Loški dolini. Tu je končal osnovno šolo, nižjo gimnazijo pa v Ljubljani, kjer je stanoval v učiteljskem domu. Tudi vojna leta je preživel v Ljubljani, preživljal pa ga je stric Jože.

Po vojni je od leta 1945 do 1949 hodil na učiteljišče v Ljubljani. Po maturi je dva meseca služboval kot učitelj v kraju Soča, nato pa je šel služit vojaški rok. Po služenju vojaškega roka je bil vzgojitelj v Idriji v vajenskem domu za kovinarsko stroko. Zaradi zdravja je šel leta 1957 v Vrhpolje zopet za vzgojitelja v vajenski dom oblačilne stroke.

Leta 1960 se je poročil z učiteljico Nado Flisek iz Zagorja ob Savi in v jeseni istega leta sta prišla poučevat v Loško dolino. Emil je učil matematiko in fiziko, Nada pa zgodovino in zemljepis. Takrat je bila ravnateljica učiteljica Justina Krajc. Po njenem odhodu v pokoj jo je nasledil Emil Mercina. Delo ravnatelja je opravljal od leta 1966 do 1974.

Pod njegovim vodstvom sta se zgradili dve šoli: Osnovna šola v Starem trgu in Podružnična šola na Babnem Polju. Ves čas je spremljal gradnjo, in kot dober gospodar tudi svetoval, opozarjal na napake, da je vse teklo tekoče brez zapletov. Živel je za šolo. Bil je strog in avtoritativen in rad priskočil na pomoč tudi učiteljem, če so jo potrebovali. Od leta 1974 naprej do upokojitve je poučeval fiziko in tehnični pouk.

V zakonu so se mu rodili trije otroci: Alenka, Matjaž in Katarina. Bil je skrben oče. V njihovem odraščanju je bil vedno prisoten pri igri, delu, vzgoji in učenju. Ni jim bil samo oče, ampak tudi prijatelj, zaupnik in svetovalec.

Umrl je 2. decembra 2022 zaradi kapi, pokopan je v družinskem grobu v Ložu.

  • Na tleh sedita Jernej Strle (Iga vas) in Emil Veber (Babno Polje).
  • Na stolih sedijo Roman Žagar (Babno Polje), Stane Šoštarič (Babno Polje), Berto Plos (Lož) in Janez Buh (Lož).
  • Za njimi stojijo razrednik Emil Mercina (Lož), Ida Ravšelj (Nadlesk), Magda Koren (Nadlesk), Anica Avsec (Šmarata), Liljana Mohar (Lož) in Mojca Geoheli (Stari trg).
  • Na vrhu sta Danilo Drobnič (Viševek) in Marko Kraševec (Stari trg).

  • Na tleh sedijo Darko Perušek (Lož), Srečko Vidmar (Lož) in Marko Ravšelj (Viševek).
  • Sedijo Darko Zabukovec (Stari trg), Jože Kumer (Lož), Tomaž Kandare (Dane) in Franc Prevec (Iga vas).
  • Deklice so: Miranda Škrbec (Stari trg), Jožica Strle (Babno Polje), Branka Turk (Iga vas), Andreja Zalar (Škrilje), Ksenija Kandare (Viševek), Danica Kotnik (Nadlesk), Berta Mulec (Viševek) in Ivanka Intihar (Nadlesk).
  • Za njimi sta Branko Kočevar (Viševek) in Anton Špeh (Šmarata).

Viri:

  • Berta Janež
  • Nada Mercina

Kraj: Stari trg
Datum: pomlad 1977
Avtor: Jože Žnidaršič (starejši)
Zbirka: Nada Mercina
Skenirano: 5. 4. 2024
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar