Preskoči na vsebino

1934 Rakek – General Rudolf Maister, častni občan Občine Rakek

12. 06. 2024


Ob 60. rojstnem dnevu, 29. marca 1934, je generalu Rudolfu Maistru čestital tudi predsednik Občine Rakek g. Franjo Tavčar. Takole je zapisal v čestitki:

“General Rudolf Maister Maribor
V imenu vseh občanov Vam pošiljam najiskrenejše čestitke k Vaši 60 letnici z željo, da bi Vas Bog ohranil še mnoga leta zdravega narodu in domovini.
Tavčar Franjo predsednik občine Rakek”

General Rudolf Maister se je za čestitko zahvalil 5. 4. 1934 in med drugim zapisal:

“Velecenjeni g. predsednik!
Vaše ljubeznjive čestitke k mojemu 60. rojstnemu dnevu so me izredno razveselile in se Vam toplo zanje zahvaljujem. Prosim tudi, da izročite mojo zahvalo na prihodnji občinski seji gg. občinskim svetovalcem.
Vaš pozdrav me je posebno zato razveselil, ker je Rakek in Unec že skoraj 45 let sicer moj drugi, a vendar pravi dom.”

Tako je general Rudolf Maister poudaril, kako pomembna sta zanj Rakek in Unec. Na Rakeku je pri Lovru in Matildi Sebenikar preživljal svoja otroška in mladeniška leta, gotovo je tu dobil pri teti Matildi tudi nekaj navdiha za pesnjenje, pa tudi za narodno zavedno držo; na Unec pa je k teti Matildi Sebenikar in soji materi Franji prihajal v svojih zrelih letih. Ne smemo pozabiti, da je Matilda Sebenikar, ki ni imela potomcev, darovala celotno Sebenikarjevo posestvo s hišo, leta 1923 Rudolfovima in Franjinima sinovoma Hrvoju in Borutu.

Kar samo po sebi se je nakazovalo, da si general Rudolf Maister zasluži, da postane častni občan občine Rakek, in v vabilu za sejo občinskega odbora občine Rakek, 13. junija 1934, je bila 2. točka dnevnega reda: Izvolitev generala Maistra za častnega člana občine.

Na fotografiji so odborniki in župan Občine Rakek, izvoljeni na občinskih volitvah 15. oktobra 1933, ko so zmagali liberalci, združeni v Jugoslovanski nacionalni stranki, klerikalci pa so bili v opoziciji. Župan je postal Franjo Tavčar. Na fotografiji so torej odborniki na čelu z županom Franjem Tavčarjem, ki so 13. junija 1934 izvolili generala Rudolfa Maistra za častnega občana občine Rakek. V zapisniku je podpisanih 18 odbornikov s predsednikom vred, na fotografiji pa je le 15 oseb, tako na fotografiranju niso bili prisotni vsi občinski odborniki.

Te volitve so bile, pa ne edine v Jugoslaviji pred drugo svetovno vojno, nenavadne. Enkrat so se dobro odvile za liberalce, drugič za klerikalce. V volilni boj jeseni 1933 sta se namreč podala dva neenaka politična tabora – režimska Jugoslovanska nacionalna stranka na eni in pristaši nekdanje Slovenske ljudske stranke (SLS) na drugi strani; torej močna vladna vsedržavna stranka na eni in formalno neobstoječa opozicijska SLS na drugi strani. Štacnar je svojem dnevniku takole obrazložil volilni rezultat:

“… je v občini Rakek naša kmečka občinska lista iz najboljših mož kmetov, delavcev dobila le 61 glasov, vladna pa 499, čeprav pa bi mi v normalnih razmerah dobili večino, ker je bilo ljudstvo 2/3 proti takemu načinu politične borbe.”

Na volitvah 25. oktobra 1936 pa se je SLS vključila v Jugoslovansko radikalno zajednico in zmagala na občinskih volitvah, liberalci pa so odšli v opozicijo. Tedaj je Štacnar zapisal:

“Nedelja. Volitve občinske. Razvila se ostra borba. Zmagala je naša Jugoslovanska radikalna zajednica…Bila je velika manifestacija po volitvi, po Rakeku smo marširali z dvemi zastavami slovensko in državno. Nasprotniki so proti nam priredili demonstracije, a so klavrno molče umolknili. Sram jih je bilo. Minili so časi ljudskega izžemanja.”

Na sliki vidimo celotni zapisnik seje, ki je bila 13. junija 1934, da lahko spoznate, s čim so se občine pred 90 leti ubadale. Vsakdo bo v njem našel kaj zanimivega. Na koncu so zapisani vsi na seji prisotni odborniki.

Pa si poglejmo podrobneje le drugi del 2. točke dnevnega reda (prvi del že obdelan zgoraj):

“Nato predlaga g. predsednik, da bi se g. generala Maistra izvolilo za častnega občana občine Rakek radi njegovih zaslug za občino Rakek. G. odbornik Šuštaršič Josip poroča nato zasluge g. generala za občino Rakek.

Na predlog g. Mlakarja se sprejme enoglasno, da se izda g. generalu Maistru radi njegovih nevenljivih zaslug častno diplomo, katera naj se mu izroči ob prvi priliki ko bo prišel v svoj drugi rojstni kraj Unec. Diploma naj se mu izroči ob navzočnosti celokupnega občinskega odbora. O izvolitvi za častnega občana se ga obvesti.”

Čeprav bi bila gotovo zanimiva vsebina obrazložitve za imenovanje za častnega občana, te v arhivu nisem našel.

Da je bila diploma izdelana, je bilo do generalove smrti dovolj časa, zato sodim, da je bila izdelana. Ali so generalu Rudolfu Maistru izročili častno diplomo ali ne, mi do tega trenutka še ni uspelo izvedeti. Mogoče bi se moral še enkrat podati v Arhiv Republike Slovenije, kjer sem našel ta zapisnik; mogoče pa se je diploma ohranila pri Maistrovih dedičih, ali pa je v kakšnih drugih rokah. Mogoče pa se enkrat le še kje odkrije, če ne original, pa vsaj kopija ali njena fotografija? Lepo bi bilo najti ta za naš kraj pomemben dokument.

Le mesec in pol po izvolitvi za častnega občana občine Rakek je general Rudolf Maister na Uncu, 26. julija 1934, umrl.

Viri:

  • Arhiv Republike Slovenije

Kraj: Rakek
Datum: 13. junij 1934
Avtor: —
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: —
Oblika: datoteke

One Comment leave one →
  1. Anonimnež permalink
    12. 06. 2024 14:05

    Zelo zanimive, nove podrobnosti o našem prvem generalu. Mislim pa, da ni več toliko pomembno, kdo, kdaj in kje so Maistra vzeli za svojega, mu pomagali in mu podelil kakšno priznanje. Kar je pomembno in kar nam Slovencem ostaja, so vrline, ki so jih izkazali Maister i njegovi prostovoljci. Te vrednote ostajajo naša pomembna zgodovinska dediščina. Še posebej pomembna so v časih, ki jih živimo! In za ohranitev te dragocene dediščine, si bomo Maistrovci prizadevali še naprej .

    Liked by 1 person

Dodajte komentar