Skip to content

1891 Cetinje – Rojstna hiša kralja Aleksandra

10. 09. 2023

Na sliki je rojstna hiša kralja Aleksandra na Cetinju, Črna gora. Stoji na Dvorskem trgu. Zgrajena je bila leta 1883 na kraju, kjer je nekoč stala hiša dedka kneginje Zorke. Njej jo je podaril oče za poročno darilo. Fotografija je delo Jovana Markuša. Zna biti, da je mali fantič kralj Aleksander.

Od leta 1909 do konca 1915 je bilo v njej veleposlaništvo Kraljevine Srbije. Med vojnama je bil v njej oficirski dom. Kasneje je bila preurejena v stanovanjsko hišo za več družin. Končno je postala muzej. Obnovo so pričeli leta 1989 s  financiranjem Republike Srbije. Etnografski muzej ima več kot štiri tisoč dvesto eksponatov.

Kralj Aleksander se je rodil 17. decembra 1888 na Cetinju kot četrti otrok princa Petra Karađorđevića, bodočega kralja Srbije in Kraljevine SHS in Zorke Petrović Njegoš, hčerke črnogorskega princa Njegoša. Bil je edini kralj, ki se je rodil na Cetinju. Tu je preživel svoja prva leta. Ded Nikola ga je klical Sandro. V ničemer se ni razlikoval od vrstnikov. Tekal je po prašnih ulicah, poslušal gusle in zgodbe o brezmejnem junaštvu Črnogorcev ter govoril v pristnem cetinskem narečju, ki ga je kasneje izgubil.

Po atentatu na kralja so mu v neposredni bližini hiše leta 1937 postavili granitni spomenik visok devet metrov, delo Ivana Meštrovića. Leta 1941 so ga porušili italijanski fašisti. Podstavek je ostal še nekaj let po koncu druge svetovne vojne. V šestdesetih letih so ga razstavili in postavili na dvorišče Samostanske gostilne.


Razglednico je izdala Knjigarna J. Tošović iz Dubrovnika. Podarila mi jo je Helena Lovrenčak. Na zadnjo stran je napisala, da je zame.

Viri:

Kraj: Cetinje
Datum: 1891
Avtor: Jovan Markuš
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 5. 6. 2023
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: