Preskoči na vsebino

1969 Rakek – Vaje iz matematike

14. 06. 2024

Vaje in naloge iz matematike za sedmi osmi razred osnovne šole je napisal Jože Žabkar. To je že višja matematika. Izhaja iz dejstva, da smo se do sedmega razreda že naučili osnovnih računskih operacij, kot so seštevanje, odštevanje, deljenje in množenje. Moram priznati, da imam s poštevanko še vedno težave. Pravzaprav jih imam vedno več. Knjiga je izšla leta 1969. Nisem bila njena prva uporabnica. V časih mojega šolanja se učna snov še ni spreminjala in smo lahko knjige kupili od starejših učencev. Danes ima vsak učitelj svojega avtorja, ki ga po domače povedano naprej poriva. Potem so pa še delovni zvezki, ki se jih uporabi le enkrat. Kaj je bilo narobe z navadnimi zvezki, v katere smo mi pisali? Tršica je rekla, da so za domačo nalogo vaje od tri do deset na strani 51. Potem smo prepisali nalogo v zvezek, naredili račun in to je bilo vse. Učili smo se, da je ena in ena dve, razen če ni s samoupravnim sporazumom drugače določeno.

Matematika je eksaktna veda. Tu se nihče ne šopiri, da bi karkoli na novo napisal, drugače kot je veljalo do sedaj. Kot iz vsebine izhaja, so nas želeli podučiti o geometrijskih likih in telesih. Bolj kot tole berem bolj mi je jasno, da sedmega razreda ne bi še enkrat naredila, kljub temu, da sem imela matematiko pet. Najboljše so bile uporabne naloge, ki niso bile v realnem življenju nikjer uporabne. Na primer: “Vlak odpelje iz Ljubljane proti Postojni s hitrostjo 120 km na uro. Vlak iz Postojne odpelje proti Ljubljani s hitrostjo 100 km na uro. Kje se srečata?” Nemogoče izračunat. Kot prvo dejstvo – noben vlak pri nas ne pelje s tako hitrostjo. Kot drugo – treba je upoštevati vse zapore zaradi del na progi in zamude zaradi tega ali drugih vzrokov, da presedanja na avtobus in nato na naslednji postaji nazaj na vlak sploh ne omenjam. “Ali pa: Električni vlak odpelje iz Postojne proti Kopru s hitrostjo 100 km na uro. Nasproti mu piha burja s hitrostjo 80 km na uro (ni malo, veste). Kam se bo kadil dim?” To si pa kar sami rešite.

Jože Žabkar (1900–1985) je bil slovenski učitelj matematike in fizike. Učil je na različnih šolah širom Slovenije, na koncu (1944-1945) na osvobojenem ozemlju v Črnomlju. Bil je član SNOS-a. Od osvoboditve do leta 1946 je delal na Ministrstvu za prosveto Ljudske republike Slovenije in kasneje spet poučeval do leta 1950. Tedaj je postal inšpektor za matematiko in fiziko na osnovnih šolah. Po letu 1956 je bil sodelavec Sveta za šolstvo LRS do upokojitve leta 1962. Sam in s soavtorji je napisal več približno deset učbenikov za matematiko za višje razrede osnovnih šol in nižje razrede srednjih šol, za slednje tudi fizikalne učbenike. Redno je objavljal članke o poučevanju matematike. Ob upokojitvi je bil odlikovan z redom dela s srebrnim vencem.

Slovarček:

  • Eksaktna: ki temelji na ugotovljivih spoznanjih
  • SNOS: Slovenski narodnoosvobodilni svet

Viri:

Kraj: Rakek, Ljubljana
Datum: 1969
Avtor: Jože Žabkar
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 18. 3. 2024
Oblika: knjiga

4 komentarji leave one →
  1. 14. 06. 2024 08:25

    Zamajala si moje že tako skromno matematično znanje. Je VIII sedem ali osem? Se iz električnega vlaka vali dim zato, ker mulci v njem kadijo ali ker se smodi zasilna zavora?…Korenje mi pa tako nikoli ne uspeva… Kako si me spet nasmejala! Odleže za sedem dohtarjev!

    Kar se tiče avtorja učbenika žlahtne matematične vede pa čast, komur čast!

    Všeč mi je

  2. Arne Kozina permalink
    14. 06. 2024 17:19

    Matematika mi je všeč edino, če se jo omenja na način, kot v tem prispevku! Z duhovitimi dovtipi o njeni uporabi. Sicer pa se je tudi sam spominjem zelo podobno kot avtorica. Še nikoli pa mi ni bila tako duhovita!

    Všeč mi je

Dodajte komentar