Skip to content

1927 Cerkniška godba – razglednica

3. 03. 2010
by

Leta 1927 je cerkniška godba slikala ob 40. obletnici prostovoljnega gasilskega društva.

____________________________________________________________
Imeli so lepe uniforme:

 • suknjiči so bili temni z visokimi ovratniki. Nekoliko me spominjajo na vojaške, kot se za uniformo spodobi. O barvi lahko le ugibamo, dokler se ne bo kdo javil in nam povedal spomine.
 • Na epoletah so bile oznake ki so nadomeščale današnja priznanja.
 • Zanimive so oznake na ovratnikih. Nekateri imajo po eno, drugi pa po dve. Oznake se med seboj razlikujejo njihov pomen pa mi je neznan.
 • Oznake na kapah so pri vseh enake, le fant z malim bobenčkom ima manjšo.
 • Tudi čevlji so bili del uniforme in enotni.

Da bi ne umazali svetlih hlač, so za fotografiranje po tleh razgrnili cerado.

Ne vem, kje so se fotografirali. Najbrž je bilo pred kakšno gostilno ali kljubskimi prostori, saj drugače si ne znam razlagati, kje so dobili toliko stolov. Zadnja vrsta stoji na precej visokih klopeh, kot je videti na levi strani. Hiša je zagotovo spremenjena in najbrž ne bomo mogli določiti lokacije.

O instrumentih in zasedbi ne morem ničesar povedati, opazil pa sem, da je eden od godbenikov s tubo pomagal kar s špago.

Ob kapelniku

Levo ob kapelnika sedita starejši mož, verjetno najstarejši in častni član godbe in fant, ki je najmlajši. Pri častnem članu ne vidimo instrumenta ima, pa na prsi pripet nagelj. Kapelnik si v prsni žep slabo pospravil očala.

Možakar

Mož ima na prsi pripeto bogato rožo. Rožo imajo pripeto le štirje glasbeniki, vsak drugačno. Je bolj pomemben. Poleg kapelnika in še enega člana ima na kapi črn trak. Trak lahko da je bil rdeč, pa zaradi tehnologije fotografije sedaj izgleda kot črn. Izpod suknjiča mu kuka del instrumenta.

Pozavne

Pravi možje, fantov je  bolj malo.

Bobenček

Ženska z otrokom

Na skrajni levi strani je videti plot. Tam stoji ženska, ki je napol obrnjena stran od godbe, k sebi pa zaščitniško privija otroka.
Zadnja stran ima več zabeležk. Na sredini je žig: “ANTON ZGONC, sodavičar, CERKNICA”

Dopolnjeno 14. 6. 2014

Fotografija je bila objavljena v Zborniku godbe Cerknica, ki je bil izdan maja 2014 ob 90. obletnici delovanja godbe.

Datum: 1927
Kraj: Cerknica
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 2. 3. 2010

2 komentarja leave one →
 1. milet permalink
  3. 03. 2010 21:09

  Lahko smo ponosni na te može in fante. Godba ima v Cerknici stare korenine, zato je nekako logično, da je v naših koncih tudi sedaj toliko glasbenikov in glasbenic.

 2. Medra permalink
  6. 10. 2010 08:42

  Da ima sedanji godbeni dirigent globoke glasbene korenine, priča med drugim tale slika, saj sta prva dva na levi (sedita) njegova pradedka, “štimkolega” Alojz Vidrih in Janez Dragolič.
  Naša družina je bila vedno tesno povezana z glasbo, še posebej z godbo, saj je v njej dolga leta igralo 13 družinskih članov, od tega 7 klarinetistov, med njimi tudi trije dirigenti, ki jih srečamo ob pomembnih godbenih jubilejih – 40., 60. in 85. letnici godbe. Danes v domačem kraju delujejo trije “naši” profesionalni glasbeniki: klarinetist in dirigent, muzikologinja in zborovodja ter flavtistka in sopranistka. Da ne pozabim na naše ljudske pevce in godce, saj je pri nas doma tudi frajtonerca. Babica pa je nekoč igrala v cerkniškem tamburaškem orkestru in tudi o tem obstaja slikovni dokaz.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: