Skip to content

1930 Godba Cerknica

20. 03. 2010
by

Godba Cerknica

Ne predstavljam si, pred katero stavbo v Cerknici bi lahko nastala ta fotografija. Mogoče je nastala kje na gostovanju. V odsevu v oknu je videti, da je nasproti stala druga stavba. Ta je imela ravno streho z okrasnimi rastlinami v velikih cvetličnih koritih.


____________________________________________________________

Godbeniki imajo enake uniforme, kot na fotografiji iz leta 1927. Je pa vsaj kapelnik nekoliko starejši, bolj zrel. Na uniformah imajo nekateri pripeta priznanja, ki jih na prvi fotografiji še ni. Prav tako imajo na prsih svetlejši pravokotnik. Iz vsega tega sklepam, da je fotografija nastala  kar nekaj let po 1927. Zanimivo, kapelnik ima  verjetno v prsnem žepu uro, ki je na prav takšni verižici, kot na prvi fotografiji.

Za nekaj  članov godbe sem ugotovil, da so na obeh fotografijah. Težko bi na podlagi tega ugotavljal, kdaj je fotografija nastala, saj nekateri igrajo pri godbi po dvajset let in več. Potrebna bi bila podrobnejša analiza obrazov in na podlagi sprememb pri kakšnem mlajšem članu ugotoviti časovno razliko v nastanku obeh fotografij.

Levo krilo

Kapelnik nam je znan že iz starejše fotografije godbe.

Sredina

Danes se godbeniki ne držijo več tako resno, kot na tej fotografiji – na srečo.

Desno krilo

Nekaj godbenikov, ki jih na prvi fotografiji ni. Vsaj prepoznal jih nisem.

Kdo je to?

Kdo je premožni gospod v ozadju? Tudi on ima značko priznanja. Ali je bivši član godbe? Je mogoče na fotografiji iz leta 1927  tisti, ki je imel pripeto rožo?

Zadnja stran

Iz žiga na hrbtni strani je razvidno, da je avtor fotografije Foto studio Holynski Ljubljana, Dunajska c. 6. Foto Holynski je začel s svojim delom 1928, kar je opisano v članku na spletu. Zanimivo pa je prebrati tale dokument na strani 19.

Fotografija je tehnično zelo dobra in omogoča velike povečave.

Kraj: Ljubljana
Datum: 1932
Avtor: Foto Holynski, Ljubljana, Dunajska c. 6
Zbirka: Branko Kebe
Skenirano: 14. 3 .2010
Oblika: razglednica

____________________________________________________________


Dodano – spremenjeno 29.8.2010

 • leto nastanka fotografije iz 1928 ali kasneje v 1932
 • kraj: Ljubljana
 • fotografija je bila objavljena v brošuri, ki je bila izdana ob 60 letnici Cerkniškega pihalnega orkestra.
2 komentarja leave one →
 1. medra permalink
  29. 08. 2010 09:34

  To je prvi nastop godbe v Ljubljani leta 1932. Tako je zapisano v brošuri, izdani ob 60-letnici Cerkniškega pihalnega orkestra.
  V okrilju Gasilskega društva Cerknica je bil v zimi 1924/25 ustanovljen Godbeni odsek. Prvi instrumenti so bili nabavljeni v Trstu, v Cerknico so prispeli 8.12.1924. leta Delo godbe je bilo uredil pravilnik, datiran 12.3.1925. Približno 25 godbenikov se je naučilo teorije in godba je neverjetno hitro napredovala. Na velikonočni ponedeljek leta 1926 so na placu prvič zaigrali šest skladb, avgusta 1930 pa že osvojili drugo mesto na tekmovanju gasilskih godb Dravske banovine.
  Godba je bila edina na obsežnem območju od Loškega potoka do Vrhnike, zato so naročila za igranje prihajala čedalje pogosteje. Leta 1936 so igrali kar sedem nedelj zapovrstjo, sodelovalo pa je že 36 godbenikov.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: